fredag 12 maj 2017

Khoreshte Rivas (Rabarbergryta) - (Rhubarb stew)


English translation 

Våren i år låter vänta på sig och därmed även en av vårens primörer rabarbern. Det går att köpa rabarber i livsmedelsbutikerna redan nu men jag tvivlar på att dessa är svenska rabarber och även om det vore så är det uppväxta i växthus. Oavsett allt detta är rabarbern en nyttig växt som använts sedan 1700 talet här i Sverige mestadels som dessert eller ibland utblandad med andra saker som salsa. I Iran används rabarbern även i grytor.

Studier visar att rabarber halverar antalet cancerceller på 48 timmar när det gäller leukemi enligt tester som har genomförts i laboratorier. (Källa)
Forskarna säger att även om det är bevisat att parietin kan behandla cancer hos människor, är det osannolikt att någon skulle kunna äta tillräckligt med rabarber för att få nytta av fördelarna. Man måste koncentrera parietinet. (källa): 
Utesluter man köttet i grytan kan det vara minst lika gott för vegetarianer respektive veganer.

4 portioner:
340 gram välhackad persilja
2 dl välhackad mynta
1 – 2 st. gula lökar
600 gram färdigrensade rabarber (tjockare delen, inte den mest späda delen)
3 msk smör (jag använder riktigt smör!)
1 msk gurkmeja
2 krm svartpeppar
1 1/2 tsk salt
14 dl vatten
2 pressade citroner
2 msk socker (ta mindre om du önskar)
Kalkonkött (eller annat kött, du kan även utesluta det helt)
1 tsk saffran

  1. Rensa och hacka persiljan (det finns färdighackade persilja (fryst) hos Piccard och Martin Olsson.
  2. Rensa och hacka myntan
  3. Skala och hacka löken fint
  4. Tvätta rabarbern väl, rensa från trådar och skär dessa i 5 cm stavar, lägg åt sidan
  5. Skär köttet i lagom stora bitar och ställ åt sidan (helst i kylen)
  6. Pressa citroner och sätt åt sidan
  7. Mät kryddorna och lägg upp för att ha det tillgängligt
  8. Stek löken i en tjockbottnad gryta till dess att löken har fått fin färg.
  9. Tillsätt köttet och kryddor, rör och stek en kort stund (1 – 2 minuter) 
  10. Tillsätt all persilja, rör runt, häll över vatten så att det täcker allt och låt koka under lock till dess att köttet är mört. Om du väljer att låta bli köttet behöver massan kokas i minst 30 minuter. Efter 30 minuter tillsätter du hackade myntan. Smaka av – korrigera kryddningen och häll över pressad citron. Spar ett par tsk med pressad citron till rabarbern. Om det är för mycket vätska kan du koka grytan utan lock en liten stund.
  11. Lös saffranet i några msk med varmt vatten och häll över grytan. Spar 1 msk med saffran vätska till rabarbern. 
  12. Lägg upp rabarbern i stekpannan (se bild) stapla inte! 
  13. Blanda lite vatten (1 – 2 msk) med socker (1 – 2 msk) och tillstymmelse av pressad citron (1 tsk) och häll det över rabarbern tillsammans med 3 msk smör. Låt det koka under lock på svag värme under 5 – 7 minuter. Rabarbern ska bli mjuk, man behöver passa det hela tiden så att det inte bränner fast. Tillsätt 1 msk saffran vätska till rabarbern mot slutet. 
  14. Lägg upp grytan i en vid serveringsfat på ena sidan och rabarbern på andra sidan med lite av vätskan från själva grytan. På så sätt undviker man att rabarbern mosas sönder!
  15. Servera basmatiris till. Du hittar receptet här 

Noshe Jan! 


Measure up everything. You can easily exclude the meat.
Let the rhubarb simmer for 5-7 minutes, keep an eye on it so it does not burn.
Fry the onion until it obtains a nice color, add the meat and fry it a little bit more. 
Add all parsley and mix.


Pour the water and let it simmer for 30 minutes or until the meat is tender. Take the lid off at the end to reduce the sauce. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar