måndag 7 augusti 2017

Mast O Mosir! Persisk schalottenlök i yoghurt. Vilken glädje!




Underbar att använda som dip eller tillbehör till grillat!
Wonderful to use as a dip or as accessories to barbeque!

Ibland när vi har någon typ av kebab eller annat grillat serverar jag Mast O Musir som tillbehör. Vad är då Musir? Persisk Musir är en speciell typ av Schalottenlök – inte den som man kan köpa i livsmedelsbutiker utan allium stipitatum. Har aldrig träffat på färska sådana i Sverige men torkade (skivade) finns i alla mellanöstern butiker (se bild nedan). En bra vara att ha hemma. Dess användningsområde är många. Smakar en blandning av lök och vitlök, med den fördelen att du inte kommer lukta vitlök!
Du kan använda det som dip, kall sås till kebab eller andra grillade rätter och varför inte använda det istället för smör på smörgåsen? Otroligt gott och uppfriskande smak.
Läs mer om hur nyttigt musir är på: En - https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_stipitatum

  1. Låt 8 – 10 bitar torkade musir ligga i vatten i minst 2 timmar. Vill du ha skarpare smak kan du använda fler musir. 
  2. Kör det i en liten ”mixer”, eller hacka det väldigt fint.
  3. Blanda med 4 dl naturell yoghurt.
  4. Tillsätt salt och peppar, smaka av och korrigera kryddningen. 
  5. Jag tillsätter också några droppar pressad citron. 
  6. Låt det stå i kylen över natten, då smakar det som bäst!
När man har smakat på detta en gång är man fullständigt förlorat! Så gott är det! 
Noshe Jan! 
Så här ser torkade musir ut.
This is what dried ones  look like.

Så här ser det ut efter blötläggningen.
This is what it looks like after soaking in water. 

Kör det i mixer.
Process it in a mixer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar