tisdag 31 oktober 2017

Membrillo - Kvittenmos - quince paste




Hade tre stycken kvitten kvar i skafferiet och bestämde mig för att göra spanska membrillo som är en "fast" kvittenmos utan gele. Hittade ett recept på BBC och skred till verket. Här gör jag det med vaniljstång men i Iran skulle vi göra det med kardemumma och rosenvatten! Om du bestämmer dig för att göra det är det bra om du lägger kardemummakärnorna i en tesil så att du kan lätt ta bort det. Viktigast av allt är inte antalet kvitten utan hur mycket de väger efter kokning, det vill säga att du kan göra det bara med en eller två kvitten. 

Ingredienser:
3 kvitten
Socker (som bestäms när du har kokat kvitten
Vatten - bara så det täcker frukten
Vaniljstång (1 st) 
Om du väljer att göra det med kardemummakärnor och rosenvatten istället tar du 6 st kardemummakärnor och lägger det i en te sil och har det med från början precis som vaniljstång. Rosenvatten använder du senare.

  1. Tvätta, skala och skär kvitten i mindre bittar. Lägg allt i en kastrull och häll över vatten så att det täcker frukten. Lägg i vaniljstången eller kardemummakärnorna.
  2. Låt det koka upp och sjuda till dess att frukten har blivit riktigt mjuka.
  3. Häll bort vatten och ta bort vaniljstång eller kardemummakärnorna.
  4. Väg frukten och ta lika mycket socker. Kör frukten i en matberedare till dess du får en mos. Häll tillbaka kvittenmosen och sockret i kastrullen och rör till dess sockret har löst sig.
  5. Låt sjuda i 90 minuter på medelvärme. Rör då och då. Efter 90 minuter har massan ändrat färg och  har nu fått en djup rosa-orange färg.
  6. Ta en bakform 1,5 liters (för tre kvitten), eller mindre form beroende på hur mycket kvittenmos du har. Klä det med bakpapper. Häll över massan och sätt det i 50 grader varm ugn i en timme. 
  7. Ta ut formen, låt svalna och förvara det i kylen. 


Servera gärna med digestivekex, pepparkakor och den spanska osten manchengo. Otroligt gott!
Noshe Jan! 
Andra rätter med kvitten: Tas kebab   Kvitten och lime saft  Kvittenmarmelad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar