torsdag 5 oktober 2017

Nazkhatoun (all vegetarian dish from Mazandaran)






Jag vill verkligen visa upp det persiska kökets alla vegetariska maträtter! Nazkhatoun kommer från den norra regionen i Iran Mazandaran och är helt vegetariskt maträtt. Man kan äta det kallt eller varmt, ha det som dipp eller servera med ris (Kateh). Otroligt gott och aromatisk rätt. Det tar inte heller så lång tid att preparera. Längsta tiden är när auberginerna är i ugnen. Gick igenom många recept och har gjort en kombination av flera recept för att passa vår smak här hemma. En del recept har hackad mynta, andra har basilika – jag har bägge dessa örter i mitt recept eftersom jag gillar bägge och vet att det bidrar till att göra rätten ännu godare. I Iran blandar man också i något som kallas för abghoreh (verjus). Det är en syrlig smaksättare som man får fram genom att pressa omogna druvor som tas bort från vinrankan i s k (grön skörd). Namnet verjus kommer från franskan vert jus (grön juice). Jag har uteslutit det eftersom familjen inte är så förtjust i allt för syrliga maträtter!

4 portioner
2 stora auberginer
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk angelika (Golpar)
1 – 2 msk granatäppelmelass
2 msk välhackad färsk mynta eller 2 tsk torkad mynta.
1 tsk torkad basilika eller 1 msk hackad färsk basilika.
  1. Picka auberginerna och sätt det i 175 graders ugn i en timme. 
  2. Skär ett kors på tomaternas undersida med en skarp kniv. Sätt det i en kastrull med vatten och ha det stark värme på spisen. När det börjar koka eller när korset öppnar sig på tomaterna är det dags att ta det från spisen och kyla det omgående genom att hälla kallt vatten i kastrullen. Skala tomaterna och skär det i små bitar, sätt åt sidan.
  3. Skala och riv löken.
  4. Hacka eller pressa vitlöken, sätt åt sidan
  5. Mät upp alla kryddor och sätt åt sidan. Allt det här kan du göra under tiden auberginerna är i ugnen.
  6. Ta ut auberginerna, skär en skåra och skeda ur innanmätet på en tallrik. Hacka det i tallriken.
  7. Ha några matskedar olja i en stekpanna, ha spisen på medelvärme, stek lök och vitlök till dess att all vätska är borta (tar ca 10 minuter).
  8. Tillsätt hackade auberginerna, kryddor och melassen. Låt allt puttra i ca 15 – 20 minuter, eller till dess att all vätska är borta.
Servera med yoghurt, bröd och sabzi khordan eller ersätt brödet med kateh! 

Noshe Jan! 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar