torsdag 7 december 2017

Reshte Polo (Vermicelli Rice)




Iranier är rätt så kreativa när det gäller ris! Här kommer ett recept på reshte polo som är en blandning av ris med berberis samt en speciell sorts vermicelli (speciell sort för ris) som finns att köpa i välsorterade mellanöstern butiker.
Till den kan man ha i stort sätt vad som helst – jag valde att servera det tillsammans med färdigrillad kyckling och yoghurt. Det går också utmärkt att ha små köttbullar, eller stekt kycklingfilé eller något vegetariskt alternativ från frysdisken.

Ingredienser:
3,5 dl ris
2 medelstora potatisar
1,5 msk salt
100 gram vermicelli (delas i mindre bitar)
1 – 1,5 dl berberis
2 – 3 liter vatten

  1. Tvätta riset 7 gånger och låt det ligga i vatten med lite salt i 1 – 2 timmar.
  2. Tvätta berberis och låt det ligga i vatten under samma tid (1 – 2 timmar).
  3. Tvätta och skala 2 medelstora potatisar och skiva det ganska tunt. Låt det ligga i vatten under tiden. 
  4. Koka upp 2–3 liter vatten i en rymlig kastrull. Sila det blötlagda riset och häll över det i kastrullen när vattnet börjar koka.
  5. Låt det hela koka livligt i 5 – 6 minuter. Tiden kan variera beroende på den ris sort som du använder. Gör fingertestet (av den ris sort som du använder! Du kan prova dig fram. Är du det minsta osäker kan du alltid göra finger testet! Ta ett riskorn från kastrullen och lägg det på din pekfinger, dra över riset med din tumme – delar sig riskornet i 3 delar är det klart att sila riset.
  6. Häll över vermicelli och berberis och låt det koka i 1 – 2 minuter. 
  7. Sila riset i durkslag.
  8. Smält smör i kastrullen och häll över 1 – 2 msk med vatten.
  9. Lägg i potatisen i ett lager i botten på kastrullen, häll över risblandningen.
  10. Täck med kökshandduk och sätt på locket.
  11. Ha det på medelvärme i 20 minuter, min spis har 9 grader, jag börjar med 4:an i 20 minuter och sedan på 3:an i 20 minuter, sedan sänker jag det till 2:an och har det ytterligare 20 minuter. Du behöver prova dig fram med din spis. Det går utmärkt att servera riset efter 40 minuter men då vi fullständigt älskar det krispiga i botten på kastrullen vill vi gärna ha det lite längre. 


Lägg upp riset och servera med kyckling, köttbullar eller vegetarisk alternativ.
Det är gott att ha yoghurt till också.

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar