fredag 15 december 2017

Soupe sibzamini ba tareh farangi - Potatis och purjolöksoppa - Leek and Potato Soup



English translation 


Tittade ut i morse och såg att vi har fått massor av snö under natten. Då är det gott med soppa. Har provat otaliga recept på potatis- och purjolökssoppa men blir lika besviken varje gång, därför har jag utvecklat mitt eget recept som jag vet fungerar och är gott! Rätten kan göras helt vegan! 

4 – 6  portioner

550 gram purjolök
650 gram potatis
70 gram vårlök
1 dl fond (grönsak eller kyckling)
2 st. knorr grönsaksbuljong
9,5 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
2 tsk salt
2 tsk timjan
2 krm svartpeppar
2 tsk mald kummin


  1. Skala potatisen och skär det i mindre bitar
  2. Tvätta purjolöken och skär det i ringar
  3. Ansa vårlökarna och skär det i ringar
  4. Mät upp resten av ingredienserna.
  5. Blanda 1 dl matlagningsgrädde med 3 dl mjölk, sätt åt sidan.
  6. Hetta upp en panna med lite olja i
  7. Häll över purjolöken och stek det en kort stund (2-3minuter).
  8. Häll över potatisen, kryddorna, buljongen samt blandningen av mjölken och matlagningsgrädden.
  9. Låt det koka upp och koka det i 20 minuter. 
  10. Mixa soppan slät.
  11. Tillsätt 2 dl matlagningsgrädde.
  12. Smaka av och korrigera kryddningen.
  13. Skär bacon i små bitar och stek det krispigt.
  14. Häll upp soppan och dekorera varje sopptallrik med krispigt bacon och lite välhackad persilja.


Servera med gott bröd och god ost! 
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar