måndag 5 februari 2018

Ärtsoppan – är det persiskt? Pea soup - is it Persian?

English translation

Mat med anor!
Det var mycket som var nytt för mig när jag kom till Sverige 1966 som student. En av de sakerna var menyn på torsdagar som bestod av ärtsoppa med pannkakor. Det står fortfarande på många restaurangers meny just på torsdagar. Hur kommer det sig?

Enligt ärtsoppa.se har rätten ätits här i Sverige sedan 1200 talet. Man åt det på torsdagar (dagen före fastan i den katolska medeltiden) så att man kunde klara av fredagens fasta! Även om Sverige upphörde att vara katolsk så levde traditionen med bastanta måltiden före fastan kvar. Punschen serverades till ärtsoppan därför att man ansåg att det kunde reducerade väderspänningar.

Den berömda svenska författaren August Strindberg gillade ärtsoppa och kallade det för gudamat.

Enligt Edward Blom, som är kulturhistoriker och gastronom var ärtorna inofficiell valuta förr i tiden och man kunde betala för varor med små ärtpåsar!

Kombinationen ärtsoppa och pannkakor kom till i mitten av 1900 talet då restauranger ansåg att man hade svårt att servera bara en soppas eller bara en efterrätt, då blev det rätt och slätt ärtsoppa med pannkakor. Enligt ärtsoppa.se har ärtsoppan anor i länder som Iran, Irak, Indien, Ryssland och några få nordeuropeiska länder förutom Sverige.

Ingredienser 3 personer

5 dl torkade gula ärter
15 dl vatten
1/2 msk salt till blötläggning
13 dl vatten
1/2 msk salt till kokning
1 liten gul lök
3 kryddnejlikor
250 g rimmat bogfläsk
2 tsk torkad mejram
2 tsk torkad timjan
En bunt färsk timjan
1 krm gurkmeja (för färgens skull, kan uteslutas)
salt



1. Blötlägg ärterna i vatten och salt 6–12 timmar.

2. Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av.

3. Skala löken. Stick kryddnejlikorna i löken. Skär bogfläsket i stora bitar. Lägg lök, bogfläsk och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1 timme.

4. Ta upp fläsket, låt kallna och tärna det. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter.

5. Ta bort löken. Tillsätt fläsket. Smaka ev av soppan med mer salt och mejram eller timjan.

Servera med senap och ett gott bröd till. Du kan också använda rökt skinka - i så fall skär det i mindre bitar och tillsätter det sista 15 minuterna.

Noshe Jan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar