måndag 30 april 2018

Ravioli med persiskt touch! Ravioli with Persian touch!



Fick lust att göra pasta och valet föll på ravioli. Började med att leta reda på pastamaskinen. Det var verkligen länge sedan jag använde det.
Läste en massa recept om hur man kan göra en god pasta och föll för en pasta som var enkelt. Man tar ett ägg per 100 gram mjöl och en nypa salt. Men när jag väl började med att knåda degen var det verkligen svårt att få ihop det hela. Hade läst någonstans att man kunde ta kolsyrat vatten istället för ägg, hade inget kolsyrat vatten hemma och hade inte lust att åka ut och handla bara det. Det blev tonic water istället. Hällde över någon matsked med tonic water och äntligen kunde jag få ihop degen. Det ska bli så pass smidigt att det inte klibbar fast längre men ändå är lite klisteraktigt. Sen fick pastan vila i kylen medans jag skred till verket med själva fyllningen. Resultatet var otroligt gott! Värt att göra verkligen.
Råkade ha färdig pastasås hemma som med lite bearbetning blev ganska gott att använda.

Pasta för 3 personer:
200 gram vetemjöl
2 ägg
några matskedar kolsyrat vatten eller som det blev i mitt fall tonic water

Fyllning
200 gram kalvfärs
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad persilja eller 1 msk färsk persilja som hackas väl
2 rejäla matskedar ricottaost
2 matskedar riven parmesan
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm malen spiskummin
2 tsk torkad lime (Persiskt garde limo)
1 – 2 msk pressad citron

Garnering:
kanperstekt bacon som hackas efter stekningen
Pumpakärnor som rostas och körs snabbt i en handmixer
Friterade basilikablad
Sås:
Färdig ”Barillasås” som smaksattes med lite vitlök, citron och fond.

Metod: 
  1. Börja med pastan – jag knådade det för hand men är säker på att det även funkar om man kör det i en matberedare till en början och sedan kan man bearbeta det för hand.
  2. Låt det vila i plastfolie i kylen minst 30 minuter eller under tiden som du gör iordning fyllningen. 
  3. Hetta upp en stekpanna med lite olja. 
  4. Dela vitlöken i mitten på längden och lägg i stekpannan och stek det en kort stund innan du lägger i kalvfärsen. Stek till dess köttet får fin färg, blanda i persilja, salt, peppar, limepulver och spiskummin, blanda väl. Ta av pannan och låt det svalna något innan du blandar i resten av ingredienserna.
  5. Blanda allt väl och låt det svalna i kylen.
  6. Under tiden friterar du basilikabladen och lägger åt sidan.
  7. Stek baconet riktigt knaprigt. När baconet har svalnat hackar du det i mindre bitar.  
  8. Rosta pumpakärnorna i en stekpanna med en nypa salt. Låt det svalna – kör några varv med en handmixer. Sätt åt sidan.
  9. Ta ut pastan och kör det i pastamaskinen till dess du får en ganska tunn pasta.
  10. Lägg pastan på en bricka, lägg på fyllningen med ganska stort mellanrum.
  11. Lägg på ett lager med pastan ovanpå och ta ut alla luftbubblor ur pastan och sätt fast det med fingrarna. Skär ut med en rund form eller den form som du föredrar. Det går utmärkt att ha både runda och fyrkantiga raviolin!
  12. Koka upp vatten med lite salt och olja i en stor kastrull, När vattnet börjar koka lägger du i raviolin och sänker värmen något. Det tar ca 5 minuter innan raviolin är klar.
  13. Ha en stekpanna klar med lite smält smör och doppa i raviolin under en mycket kort stund. 

Lägg upp på tallrik, häll över den uppvärmda färdiga såsen och garnera med bacon, pumpakärnor och dekorera med friterade basilikablad.

Noshe Jan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar