tisdag 18 september 2018

Persisk inspirerat butternutsoppa - Persian inspired butternut soup




Nu är hösten här och då passar det så bra med soppor av olika slag. Den här soppan har persiska inslag i form av citronskal, kummin mm. Otroligt gott. Om du vill ha det helt vegetariskt kan du byta ut kycklingfonden mot grönsaksfond. Vill du vara extremt noga med konsistensen kan du sila soppan när det har kokat färdigt, spara vätskan. Kör grönsakerna i en mixer och häll tillbaka i kastrullen. Späd med så mycket vätska att soppan får den konsistens som du gillar.

1 butternut  (680 gram när man har kärnat ur och skalat)
1 stor lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk gurkmeja
0,5 msk timjan
1 krm malen kummin
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 st lagerblad
en liten kvist färsk rosmarin
1 dl kycklingfond (du kan också använda grönsaksbuljon)
7.5 dl – 1  liter vatten
zest från en citron
Pressad juice från 1 citron (ta lite i taget och smaka av)
1 tsk Sambal Oelek
0,5 – 1 dl Lönnsirap
2 – 3 rejälva matskedar creme fraiche

  1. Börja med att kärna ur och skala squashen.
  2. Hacka löken grovt.
  3. Skiva vitlöksklyftan tunt.
  4. Mät upp alla andra ingredienser.
  5. Stek löken i en blandning av smör och olja i ca fem minuter.
  6. Tillsätt vitlök och stek det ytterligare 1 minute.
  7. Tillsätt kryddor och tomatpuré och stek allt tillsammans i ca 2 minuter.
  8. Häll över fond och vatten, tillsätt också en kvist rosmarin och timjan samt lagerblad.
  9. När det börjar koka sänker du värmen och låter det sjuda ca 45 minuter eller till dess att grönsakerna har mjuknat.
  10. Ta bort lagerblad, rosmarinkvist och kör allt i en mixer.
  11. Häll tillbaka soppan i kastrullen.
  12. Tillsätt Citronzest, jpressade saften från citronen och lönnsirapen. Ta lite i taget och smaka av.
  13. Tillsätt creme fraiche och blanda väl.


Servera gärna med varma smörgåsar. 
Noshe Jan! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar