Viktiga ingredienser för Persisk matlagning - Important ingredients for Persian cuisine



Det är inte nödvändigt att ha allt hemma. Skaffa det du behöver för att laga en viss rätt 

Torkade örter    Torkade bönor        Annat             Puréer       Torkade frukt, blommor och nötter

Torkade örter


Barge - bu
Lagerblad
Garde - limo-omani
Torkade persisk lime pulver
Gishniz
Korianderblad, eller kinesisk persilja som det också kallas
Gole- par
Kvanne
Limu-omani
Torkade hela lime
Marzeh
Kyndel
Na ´na
Mynta
Reyhan
Basilika
Shanbalileh
Bockhornsklöver
Shivid
Dill
Tareh
Gräslök
Tarkhun
Dragon

Torkade bönor


Adas
Linser
Baghali
Bond- eller limabönor
Baghalie- zard
Gula bondbönor
Jow
Korn
Lapeh
Gula delade ärter
Lubia chiti
Pinto bönor
Lubia germez
Kidneybönor
Nokhod
Kikärter

Kryddor


Advieh
En blandning av 4-8 malda kryddor
Darchin
Kanel
Hel
Kardemumma
Jowz-e Hendi
Muskot
Kari
Currypulver
Mikhak
Nejlika
Siah daneh
Nigellafrön
Somaq
Sumac
Vanil
Vanilj
Za´feran
Saffran
Zanjebil
Ingefära
Zardchubeh
Gurkmeja
Zireh
Kumminfrön

Annat


Ab ghureh
Sur druvsaft
Ablimu
Citronsaft
Basmati
Märke, lonkornigt ris
Beh
Kvitten
Golab
Rosenvatten
Kashk
Vassle
arenj
Pomerans
Piaz
Gullök
Roghan Zeytun
Olivolja
Sir
Vitlök
Serkeh
Vinäger
Torshi
Persiska inläggningar

Puréer


Shireje angur
Druv essence
Rob-e gojeh farangi
Tomatpuré
Rob-e anar
Granatäpplepuré
Rob-e narenj
Pomeranspuré
Sylt och Sirap

Moraba-ye albalu
Sura körsbärsmarmelad
Pust-e portegal
Apelsinskal
Sekanjebine
Vinägersirap

Torkade frukt, blommor och nötter


Alu
Torkade plommon
Gol-e sorkh
Rosenblad
Gerdu
Valnötter
Gheisi
Torkade aprikoser
Keshmesh
Russin
Khalal-e badam
Strimlade mandel
Khalal-e pesteh
 Strimlade pistaschnötter
Khorma
Daddlar
Zereshk
Berberis
Tamr
Tamarind
Bahar narej
Apelsinskal
Gol-e Beh
Kvittenblomma
Pesteh
Pistaschnötter
Narenj
Apelsin
källa: New Food of Life (Najmieh Batmanglij)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar