tisdag 24 april 2018

Min underbara carbonara! My wonderful carbonara!


Introducerades till carbonara av min väninna Kikki. Men hon hade inte i lök när hon lagade det hemma hos mig för 30 – 35 år sedan. Jag modifierade hennes recept, jag har lök i min carbonara och det är lika bra att skriva det med en gång, detta är inte smalmat precis.
Det bästa är att kombinera parmegiano reggiano och peccorino – (lika mycket av varje) men det går lika bra med bara en sorts rivenost. Jag föredrar att göra såsen separat och blanda i spagettin när allt är klart. Det ser väldigt såsigt ut i början men om man har det på låg värme och låter det stå en stund kommer spagettin att suga i sig det mesta av såsen.

4 rejäla portioner
2 pkt bacon
1 stor gul lök
3 dl gräddfil
5 dl grädde
3 dl färskriven parmesan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 gram spagetti

  1. Skär baconet i mindre bitar och stek det till dess att de har blivit krispiga men kanske inte lika krispigt som frukostbacon.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek löken i 10 minuter, sätt det åt sidan.
  3. Låt all fett rinna av från både bacon och lök på hushållspapper.
  4. Sätt på spagettin.
  5. Under tiden blandar du gräddfil, grädde, parmesan i en kastrull och värmer upp det
  6. Blanda i bacon och lök. Smaka av med salt och peppar.
  7. När spagettin är klar silar du det och blandar i såsen. 

När du blandar det med såsen behöver spagettin vila lite – den suger upp vätskan vartefter. Därför är det bra om du har det på låg värme ett tag innan du serverar det.

Lite bakgrund
Det spekuleras rätt mycket kring den här matens ursprung – men ingen vet med bestämdhet hur den uppkom egentligen. Här är några exempel på teorierna eller rättare sagt anekdoter om maträtten:
Det sägs att maten har fått sitt namn från svartpeppar som används i maten och som påminner om kolflingor!
En annan teori är att då det rådde brist på mat efter andra världskriget delade de allierade trupperna ut militära ransoner som bestod av pulveriserad ägg och bacon, den lokala befolkningen använde dessa sedan att smaksätta pastan.
En annan historia föreslår att den kända restaurangen i Campo d' Fiori i Rom, La Carbonara, namngavs efter specialitet. Det förnekas dock av restaurangen som berättar att namnet kom till av andra skäl.
En annan osannolik teori är att maträtten gjordes med bläckfisk från början och fick sitt namn därifrån eftersom rätten blev svart som kol.
En bloggarkollega har gjort en djupdykning i ämnet och är du intresserad kan du ta del av det här: LÄNK 

Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar