måndag 4 december 2017

Kokoye mash (Frittata på mungbönor) – (Mung beans frittata)



English translation 


Vegetarisk rätt som även går att göra helt vegan!
 
Ibland måste man bara prova saker! För inte så länge sedan köpte jag en påse mungbönor. Har lagat flera olika typer av soppa på det, kom att tänka på en frittata eller koko som vi kallar det som min syster gjorde vid några tillfällen. Den här rätten behöver man planera lite i förväg. Man måste blötlägga mungbönorna i vatten natten innan för övrigt går det rätt fort att göra det. En ingrediens till är stekt lök som man kan köpa färdigt, jag föredrar att göra det själv, det är otroligt enkelt. Skär löken i halvmånar eller hur du nu gillar det. Koka upp vatten i en stor kastrull och när vattnet börjar koka lägger du i löken. Rör så att löken delar sig. Låt det koka ca 1 minut. Ta av kastrullen och sila bort vattnet. Låt ligga kvar i durkslaget till dess att allt vatten har runnit bort. Hetta upp en liten kastrull med olja och när olja är tillräckligt varmt häller du över löken lite i taget. Det tar ca 10 minuter och du får underbar chipslök som har många användningsområden, t ex tillsammans med korv, hamburgare osv eller varför inte använda det som pålägg eller äta det som godis?
Jag använder en silikonform för mina frittata men du kan använda vilken form som helst egentligen, det går också bra att steka det på spisen istället.

Ger 12 stycken

2,5 dl mungbönor
5 dl vatten att koka mungbönorna i
1 tsk salt

60 gram lökchips (färdig eller som du gör själv)
1 msk gurkmeja
2 krm svartpeppar
0,5 tsk mald kummin
2 msk vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 ägg (separeras) vitan slås ganska hårt och blandas sedan med gulan

215 gram hackade färska örter:
100 gram persilja,
50 gram gräslök,
50 gram koriander

  1. Tvätta och lägg mungbönorna i vatten i minst 8 timmar eller över natten.
  2. Låt mungbönorna sjuda i 5 dl vatten och 1 tesked salt till dess allt vatten har 
  3. förångats och konsistensen är som mos (tar ca 30 – 35 minuter). Lägg det åt sidan för att kylas.
  4. Hacka dina örter.
  5. Mät upp och ha alla dina ingredienser redo.
  6. Lägg bönmoset i en stor skål, tillsätt kryddorna, lökchipset, örterna, mjölet och bikarbonaten och blanda väl.  
  7. Separera äggen. Vispa vitorna till dess det får en krämig konsistens. Blanda i gulorna och fortsätt vispa.
  8. Häll äggblandningen över moset och blanda väl
  9. Olja in ugnssäker form och häll över blandningen. Lägg över lite och baka det i ugnen 175 grader i 25 – 30 minuter.

Servera som förrätt eller huvudrätt med bröd och yoghurt.


Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar