English translation
Bara ordet får det
att vattnas i munnen! Minns än idag när stora säckar med frukt anlände till
huset I Iran. Sedan såg jag verkligen stora fat fyllda med puréer som skulle
ligga I gassade sol för att torka, det var lavashak. Man skyddade faten såklart
mot flugor osv – jag var ganska otålig och ville att det skulle torka fortare 😊 Sedan kom jag till Sverige och
här fanns inte någon lavashak som är ett omåttligt populär godis i Iran. Inte fanns
det gassade sol heller och nog skulle man riskera att fåglar eller andra djur
skulle komma åt det hela. Nej – skulle det bli lavashak så fick jag nog komma
på annat sätt att göra det på. Vi hade ett plommonträd förut som gav mycket frukt
ett år, då gjorde jag första försöket med att göra lavashak, har tränat mig på
det hela sedan dess och har om jag får säga det själv blivit rätt bra på det.
Det är nästintill beroendeframkallande! Receptet är otroligt enkelt, det man gör är att tvätta frukten ordentligt, sedan kärnar man ur och slänger allt i en kastrull. Mixer är behändigt att ha tillhands – sedan häller man det på silicon eller bakplåtspapper och låter det torka i 70 graders värme i 5 – 6 timmar. Sedan är det bara att njuta av det hela.
Det är nästintill beroendeframkallande! Receptet är otroligt enkelt, det man gör är att tvätta frukten ordentligt, sedan kärnar man ur och slänger allt i en kastrull. Mixer är behändigt att ha tillhands – sedan häller man det på silicon eller bakplåtspapper och låter det torka i 70 graders värme i 5 – 6 timmar. Sedan är det bara att njuta av det hela.
Begränsningen är fantasin egentligen, du kan göra
riktigt fina julklappar redan om du vill ge något utöver det vanliga till någon
som har allt! Lavashak kan du göra på alla kärnfrukter. Tänk dig äpple, kanel,
kardemumma, rosenvatten – ja man behöver låta fantasin flöda
Kom att tänka på att
göra Lavashak häromdagen när jag behövde göra plats i kylen och frukten behövde
ge vika! Det blev en blandning den här gången av äpple, apriskoser, persikor
och vilda persikor som även kallas för platta persikor. Du kan även göra
fruktläder av vattniga frukter såsom olika melonsorter, då tar det bara längre
tid att torka.
Användningområden
är många! Ett bra sätt att ”konservera” frukten på. Ett annat är i matlagning
som extra krydda i t ex grytor osv. Godis såklart. Prova att ha små bitar i
glass t ex.
Grundregel för
Lavashak
Ca 2 kg kärnfrukter
1 dl vatten
1 dl vatten
Lite salt
- Skala inte frukten! Tvätta, kärna ur och skär i bitar.
- Lägg allt i en kastrull och häll på vatten.
- Låt det sjuda sakta till frukten har blivit riktigt mjuka (ca 30 minuter).
- Sila och spar vattnet.
- Puréa frukten i en mixer riktigt ordentligt.
- Späd med silade vattnet om det är för tjockt.
- Häll sedan det på ugnsplåt med siliconpapper.
- Jämna det med en pannkaksspade.
- Låt det torka i 70 graders ugnsvärme i 5 - 6 timmar.
- Lavashaken är klar när det kan släppa siliconet och skäras i bitar. Kolla gärna varje timme.
- Klipp det i remsor, lägg på bakplåtspapper som du klipper i samma storlek, rulla ihop och förvara i tätslutande burk eller plastpåsar. Lavashak håller otroligt länge! Hos oss är det ingen risk – det äter jag upp ganska omgående!
Noshe Jan!
z35W7z4v9z8w
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar