onsdag 15 mars 2017

Den persiska matsystemet




English translation


Lista över det Persiska matsystemet

Mat och kryddor är allvarliga ting i de flesta hushåll i Iran, så har det alltid varit. 

Från början var både kryddor och örter rena medicinen och det framgår av all forskning som finns. Avicenna (Ibn Sina) persisk läkare (980 – 1037) betraktas som en av de mest betydelsefulla läkarna och tänkare. Han anses vara den moderna läkekonstens fader. Han hann skriva 450 verk. T ex: han använde rosenvatten som medicin för hjärtsjuka (källa

I forna Persian (nuvarande Iran) använde man sig av olika oljor från växter för att bota ex antal sjukdomar – metoderna används än idag. Avicenna (Ibn Sina) delade upp mänskligheten i människor med kall och varm natur med effekt på människans välbefinnande. Det är troligen därför som det persiska köket har delat upp maten i kallt och varmt – inte när det gäller temperaturen utan effekten dessa har när vi äter det. Jag minns än idag att när vi barn var sjuka brukade läkaren alltid ställa frågan: vad har du ätit.  

Att balansera maten på rätt sätt kräver viss färdighet. En obalanserad diet kan leda till sjukdom. Till exempel måste "varm" natur ha "kall" mat för att uppnå en bättre balans.

Jag har en ”kall” natur – det balanserar jag genom att äta ”varma” saker såsom dadlar och fikon. ”Varm” och ”kall” konceptet har ingenting att göra med temperaturer eller kryddor utan det är ett system. Här är en lista över varma och kalla ingredienser som jag samlat in från olika iranska källor.



Noshe Jan! 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar