onsdag 15 mars 2017

Shole Zard (persisk rispudding) (Persian rice pudding)





Shole Zard (på persiska: gul pudding) eller persisk saffranrispudding är ett underbart mellanmål eller en dessert med ris och den heliga treenigheten med persiska smaker: den aromatiska rosenvatten, kardemumma och sist men inte minst saffran. Till och med att tänka på det får mig att le! 😊

Receptet har funnits i flera hundra år. Tidigare serverades rätten endast vid speciella tillfällen som det persiska nyåret (Norooz) men numera serveras det oftare än så
Detta är en tjock och krämig pudding även om den inte innehåller mjölk eller grädde. Det blir krämigt eftersom riset kokas tills det är mycket mjukt och full av stärkelse. Lite smör som tillsätts i slutet ger det ännu mer krämig konsistens. Utelämna smöret för en helvegansk version.
Jag serverar den här maträtten vanligtvis under jul, persiskt nyår (Norooz) och påsk.

Ingredienser för 4 portioner
1 dl basmatiris (100 gram)
8 dl vatten
4 dl  socker (ta lite åt gången, smak tills det är till din tillfredsställelse)
3 matskedar osaltat smör
½ dl eller strimlade mandel
½ tesked Saffran upplöst i två matskedar varmt vatten
½ tesked marken kardemumma
2 matskedar Rosenvatten (persiska)

Garnering
2 teskedar kanel
2 tsk strimlade mandel
2 tsk strimlade pistasch
Dekorera med kanel-, mandel- och pistaschnötter.

Metod:
  1. Tvätta riset och byt vatten minst 7 gånger. Sila och sätt åt sidan.
  2. Häll upp 8 dl vatten i en rymlig kastrull. Låt det koka upp och tillsätt därefter riset. Låt det sjuda på svag värme i 35 minuter, riset ska vara riktigt mjuk.  Skumma av vid behov. 
  3. Efter 35 minuter häller du i 2 dl varmt vatten om det behövs och tillsätter sockret – ta lite i taget och smaka av så att det passar din smak. Rör till dess att sockret har smält. 
  4. Koka upp det igen och låt sjuda på låg värme i ytterligare 25 minuter, rör om då och då, inte för mycket, bara för att se till att riset inte fastnar i botten på kastrullen.
  5. Efter 25 minuter tillsätts hälften av den strimlade mandeln, smör, saffran, kardemumma och rosenvatten.
  6. Blanda väl, sätt på locket och låt sjuda på låg värme i cirka 20 minuter.
  7. Ta bort locket efter 20 minuter och låt det sjuda i ytterligare 10 - 20 minuter utan lock till dess att blandningen har tjocknat. Konsistensen bör vara lite sirapsaktigt - inte för lös eller hård. Puddingen tjocknar ytterligare när det har kallnat.

Skeda upp puddingen i små vackra skålar eller en stor (om du har många gäster). Låt fantasin flöda när du dekorerar.


Serveras kallt!
Noshe Jan!

strimlade pistaschnötter - Slivered Pistachio

             
strimlade mandel. Slivered Almond 
          

   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar