Ca 30
stycken
130 gram vetemjöl
130 gram Maizenamjöl
1 tsk torrjäst
245 gram turkisk yoghurt
Olja för fritering (går bra med rapsolja)
130 gram Maizenamjöl
1 tsk torrjäst
245 gram turkisk yoghurt
Olja för fritering (går bra med rapsolja)
Sirapsbad
5 dl vatten
5 dl socker
1 krm mald saffran (kan uteslutas)
Så här
gör du:
- Lös torrjästen i 2–3 teskedar vatten (37 grader).
- Blanda samtliga ingredienser i en skål med en träsked eller slickepott.
- Låt vila ca 15 minuter.
- Häll på en såsflaska som finns att köpa på Clas Olson bland annat.Koka vatten och socker och låt det sjuda tills det blir sirapsaktigt, det tar ca 10 minuter.
- När det börjar koka tar du bort vit skum som bildas.
- Håll det varmt men ej kokande efter 10 minuter. (på ettan beroende på spis).
- Tillsätt saffran om du önskar det. Hetta upp oljan till 195 grader.
Spritsa ut runda ”krumelurer” i oljan med hjälp av
såsflaskan. Om öppningen på såsflaskan är för liten kan du bara skära bort en bit med skarp kniv). Man måste arbeta fort i det här stadiet. Zolbia som man köper ute
är rätt så stora – jag gillar att göra mindre runda ”krumelurer”!
Det går väldigt fort att fritera – får lov att vara vaksam. Så fort du har format det behöver du vända det!
Efter fritering doppar du Zolbian i sirapen. Om du gör små
och tunna som jag gör räcker det att vända det i sirapen. Låt rinna av på en
bricka eller tallrik. Tänk på att Zolbian ändrar färg när det har doppats
i sirapen.
Gör du små ”krumelurer” räcker smeten till ca 30 stycken. Det fina är att du inte behöver fritera allt på en gång. Det går att spara massan i såsflaskan och hålla det kallt (t ex i kylen) en till två dagar.
Är gott att äta till en kopp te eller kaffe. Det är ganska
sött!
Serveras kallt!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar