tisdag 21 mars 2017

Zolbia eller persiska "krumelurer" Zolbia or Persian Twiddles!

Oh - älskade krumelur! Wonderful delicious twiddle! 



Sött och gott!  Passar utmärkt som dessert efter en måltid med te eller kaffe till.  

Ca 30 stycken
130 gram vetemjöl
130 gram Maizenamjöl
1 tsk torrjäst
245 gram turkisk yoghurt
Olja för fritering (går bra med rapsolja)

Sirapsbad

5 dl vatten
5 dl socker
1 krm mald saffran (kan uteslutas)



Så här gör du:

  1. Lös torrjästen i 2–3 teskedar vatten (37 grader). 
  2. Blanda samtliga ingredienser i en skål med en träsked eller slickepott. 
  3. Låt vila ca 15 minuter. 
  4. Häll på en såsflaska som finns att köpa på Clas Olson bland annat.Koka vatten och socker och låt det sjuda tills det blir sirapsaktigt, det tar ca 10 minuter. 
  5. När det börjar koka tar du bort vit skum som bildas.
  6.  Håll det varmt men ej kokande efter 10 minuter. (på ettan beroende på spis). 
  7. Tillsätt saffran om du önskar det. Hetta upp oljan till 195 grader.

Spritsa ut runda ”krumelurer” i oljan med hjälp av såsflaskan. Om öppningen på såsflaskan är för liten kan du bara skära bort en bit med skarp kniv). Man måste arbeta fort i det här stadiet. Zolbia som man köper ute är rätt så stora – jag gillar att göra mindre runda ”krumelurer”!

Det går väldigt fort att fritera – får lov att vara vaksam. Så fort du har format det behöver du vända det!

Efter fritering doppar du Zolbian i sirapen. Om du gör små och tunna som jag gör räcker det att vända det i sirapen. Låt rinna av på en bricka eller tallrik. Tänk på att Zolbian ändrar färg när det har doppats i sirapen.

Gör du små ”krumelurer” räcker smeten till ca 30 stycken. Det fina är att du inte behöver fritera allt på en gång. Det går att spara massan i såsflaskan och hålla det kallt (t ex i kylen) en till två dagar.
Är gott att äta till en kopp te eller kaffe. Det är ganska sött!


Serveras kallt!
Noshe Jan! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar