tisdag 18 juli 2017

Bagali Polo (Risotto med bondbönor) (Risotto with Fava beans)



Bagali Polo är så gott och nyttigt! Risotto with Fava beans is delicious and nutritious.

English translation 

Bagali Polo (Risotto med bondbönor) (Risotto with Fava beans)
När torghandlaren kommer till Rimbo – ja, då vet vi att sommaren är här! Besöker torghandlaren minst en gång i veckan och handlar väldoftande frukter, nyttiga grönsaker mm. Sist när jag besökte torghandlaren fångades min blick av färska bondbönor. Köpte genast 1,5 kilo och satte fart hemåt. Bondbönorna kan lagas på många olika sätt, nedan ett slags risotto som vi lagar i Iran och äter med olika typer av tillbehör. Vanligast är att servera lamm eller kalvkött till det men jag valde att servera rökt sik som är otroligt gott. Allt man behöver göra med fisken är att värma det i ugnen under tiden man lagar riset . Det finns färdig skalade bondbönor i frysdiskarna i välsorterade matbutiker; köper gärna det under vintern när det inte går att få tag på färska. Men de färska går även att preparera så att man kan avnjuta det som de är, otroligt bra ”snacks” eller mellanmål. Jag bloggade om det itidigare. Bondbönor är otroligt nyttiga (här kan du läsa mer om det


Ingredienser (till 2  -3 personer)

2 dl basmatiris
4 dl hackad dill
2 msk salt
300 gram färdig skalade bondbönor.
1 msk smält smör
1 – 2 msk vatten
1 tsk mald saffran som löses i 1 msk varmt vatten
  1. Tvätta riset minst sju gånger och låt det svälla en stund, det är inte nödvändigt men bra om det kan svälla i ett par timmar.
  2. Ta bondbönorna ur skidan.
  3. Ta bort ytterligare skal från bondbönorna. Dela de stora bondbönorna i två delar. 
  4. Rensa och hacka dillen.
  5. Häll vatten och salt i en kastrull och när det börjar koka häller du i bondbönorna och låter det koka 3 minuter. När 3 minuter har gått häller du i silade riset och dillen. 
  6. Efter ca 5 minuter gör du ristestet (ta ett riskorn mellan tummen och pekfingret och dra, delar det sig i tre delar är det dags att sila riset).
  7. Ha 1 msk flyttande smör eller vanligt smör i kastrullen, när det har smält har du i 1-2 msk vatten. Sänk värmen. Häll tillbaka riset i kastrullen och forma det som ett berg – vik en kökshandduk och lägg på kastrullen innan du sätter på locket. Min spis har 9 olika grader, jag sätter på 4:an i 20 minuter och sedan sänker jag det till 2:an ytterligare 20 minuter. Då brukar det bli en härlig krispig botten (Tah-dig). Häll saffranet i en skål, häll på varmt vatten och rör till dess att saffranet har löst sig. När du ska servera riset häller du lite ris i saffranvattnet och rör så att det blandas väl. Häll riset på serveringsfatet och dekorera sedan med saffransriset. 
Servera med naturell yoghurt och varmrökt sik som du har värmt i ugnen.


Noshe Jan!



Så här ser bondbönor ut! This is how Fava beans look like. 

500 gram ger ca 230 gram skalade bondbönor. 500 gram fava beans gives about 230 gram peeled beans


Så här ska det se ut när du använder bondbönor i risotton. This is how it should look like when you use fava beans for the risotto. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar