fredag 21 juli 2017

Persisk Pilaffris (Persien Pilaf rice)


Så otroligt gott! Incredibly delicious!

När Christer och jag var nygifta i början av 70-talet köpte jag en receptbox, det fanns ju inte internet att söka recept i på den tiden därför var man tvungen att samla recept från tidningar eller vänner eller köpa kokböcker alternativ små boxar med recept där man fick ex antal kort varje månad. I boxen hittade jag ett recept på persiskt pilaffris. Hade aldrig hört talats om det än mindre ätit det, men vi var bägge nyfikna på att prova det. Det blev otroligt mycket mat och mycket gott. Vi åt upp allt – sedan kunde varken han eller jag röra oss! Vi låg i var sin soffa framför TV: en och orkade varken svara i telefon än mindre byta kanal (fanns inga remote controller på den tiden). Såå gott var det! Vi är verkligen förtjusta i den här maträtten, våra barn däremot var inte lika  förtjusta .

Har du också en sån här? Do you also have one of these?


Ingredienser: (4 personer)
2,5 dl basmatiris
1,5 liter vatten för att koka riset i.
2 msk salt för att koka riset i.
1 stor grön paprika – tvättas och kärnas ur, skärs i strimlor
2 st morötter – skalas och skärs i strimlor
1 medelstor gul lök – skalas och hackas
2 klyftor vitlök - pressas
300 gram kycklinglever – hackas när det är lite upptinade
2 msk gurkmeja (varav 1 tsk till leverblandningen)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 msk kycklingfond
Olja till stekning

  1. Kärna ur paprikan och skär det i strimlor.
  2. Skala och hacka löken
  3. Skala och skär morötterna i strimlor
  4. Skär kycklinglevern i små bitar
  5. Häll lite olja 1 1/2 msk i en tjockbottnad gryta och lägg i löken, stek ganska kort (2 minuter).
  6. Häll över morötterna och sätt på locket på kastrullen och sänk värmen. Låt det hela svettas i ca 2–3 minuter. Pressa i vitlöken och rör runt. 
  7. Häll över kycklinglevern och stek bara så pass att det får lite färg. 
  8. Salta, peppra och häll över 1 tsk med gurkmeja. Häll över kycklingfonden – Blanda väl. 
  9. Lägg paprikan i kastrullen. Sätt på locket och ta av kastrullen. Låt det hela vara i rumstemperatur en kort stund (20 minuter), därefter kan du förvara det i kylen tills det är dags att koka riset.  
  10. Skölj riset minst sju gånger. Låt det svälla i vatten och rikligt med salt några timmar. Det går bra att hoppa över det här steget om du inte har tid, räkna då med längre koktid för riset.
  11. Häll vattnet i en stor kastrull med 2 msk salt. När det börjar koka häller du i resten av gurkmeja och riset. 
  12. Låt det koka ca 5 minuter (beroende på riset kvalité) eller bästa tipset är att göra ristestet. Ta ett korn ris mellan två fingrar och dra – delar riset sig i tre delar är det dags att ta av kastrullen och sila riset.  
  13. Ha i 2 msk smör i kastrullens botten när den är tom, när det har smält har du i 2 msk med vatten. Ta av kastrullen och börja med ett lager ris, sedan ett lager med kycklingleverblandningen, fortsätt så och avsluta med ett lager ris. Lägg en kökshandduk över kastrullen och sätt på locket.
  14. Sänk värmen och låt det stå i ca 40 minuter totalt. Min spis har 9 grader – jag har det på 4:an i 20 minuter och sedan sänker jag till tvåan i ytterligare 20 minuter. 


Servera hackade tomater, skirat smör och naturell yoghurt till.  
Noshe Jan! 
Få ingredienser! Few ingredients!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar