söndag 23 juli 2017

Vett och etikett - iransk bjudning (Code of conduct - iranian feast)



"Etikett betyder att uppföra sig lite bättre än vad som är absolut nödvändigt.""Etiquette means behaving yourself a little better than is absolutely essential."
William Jacob Cuppy (1884 - 1949)



Vår värdinna Fahime bjuder till bords. Our hostess Fahime Hosseini invites us to the dinner table. 
English translation 

När min man skulle besöka mitt föräldrahem i Iran för första gången (1970) satt vi 6 timmar ombord på Swiss Air planet i Beirut. För att fördriva tiden började jag berätta för honom om vissa saker när det gäller iranska seder och bruk (vett och etikett). Det svåraste var att förklara det iranska ”trugandet” för honom. Jag sa precis såsom det fungerade på den tiden; att han måste tacka nej de två första gångerna när han bjuds på saker och tredje gången kunde han säga ja, tack. Vi hade många besök i vårt hem då det var Persiska Nyåret och vi själva besökte många vänner. Vid ett tillfälle var han verkligen hungrig och tackade nej första gången när han bjöds på kakor till teet. Värdinnan godtog hans ”nej – tack”, första gången– och Christer satt där som ett frågetecken, han vände sig till mig och sa: men jag är ju hungrig! De skulle ju fråga flera gånger har du sagt! Värdinnan tänkte att Christer är ju västerlänning och kan inte reglerna 😊 Jag fick förklara att han minsann hade fått sig en duvning i det iranska trugandet och förväntade sig ytterligare trugande!
Vett och etikett handlar först och främst om att visa hänsyn – många säger att ”petiga” etikettsregler är passé – jag är av en annan åsikt. Det är alltid bra att känna till reglerna så att man är medveten när man bryter mot dessa.
Vett och etikett för iranska bjudningar har precis som allt annat förändrats över tid. Alla iranier som t ex flyttade till Sverige har självklart kvar sin kultur vad gäller bjudningar, en del har anpassats till svenska mått, dock inte allt.

När och hur bjuder man
Förr skulle man skicka inbjudningkort och det gör man fortsatt när det är större fester. Det mest vanligt förekommande numera är att man får ett mail, sms eller telefonsamtal från värd/värdinnan.

När du besöker ett hem för första gången
Precis som i Sverige tar man med sig något när man besöker någons hem för första gången. Det kan vara blommor eller en flaska champagne eller vin av finare sort. I Iran brukade man skicka blommorna i förväg till värd/värdinnan så att han/hon skulle hinna arrangera dessa innan alla gäster anlände. I Sverige har den seden förändrats.
Stäng av din mobiltelefon eller ha det på tyst.

Kläder
Klä dig snyggt – ha aldrig jeans om inte värden har uttryckligen sagt ledig klädsel. Det anses mycket oartigt att komma i sportkläder eller ”vardagskläder”, en fest är en fest – värd och värdinnan har ansträngt sig och då behöver man visa respekt genom att anstränga sig själv.

Hälsningen
De man känner pussar man på kinden (tre gånger) och tar i hand. De man inte känner och träffar för första gången hälsar man bara genom att ta i hand. Bli inte förvånad om alla gäster reser på sig när du kommer in i rummet, det gör man för att visa respekt. Hälsa på alla och be dem att sitta genom att säga: snälla, varsågoda och sitt. Det är endast de äldre som har svårt att röra sig som sitter kvar, alla andra reser på sig när en ny person kommer in.

Maten
Alla iranier bjuder på dignande bord, man vill ju visa sin generositet. Det finns oftast 2 – 3 rätter exklusive sallad och tillbehör.
Inför besöket dukas bordet i vardagsrummet med både kakor, choklad, nötter, frukter och andra sötsaker. Vänta till värdinnan kommer in med tebrickan – eller någon annan dryck. Det är artigt att at te eller annat som bjuds. Iranier skålar inte – det är fritt att dricka det du bjuds på när värd/värdinnan har gått runt med brickan. Hon/han erbjuder därefter något att ha till teet eller läskande drycken. Förr var det så att man skulle säga nej- tack två gånger, men att man tredje gången tackade ja. Det har förändrats – numera tackar man ja med en gång. Annars är trugandet en persisk dygd!
Nästan alla bjudningar är det buffé som gäller. Man dukar fram maten som gästerna tar av med undantag av desserten. Trots att det är fri sittning på alla iranska bjudningar är det bra att känna till att den som är äldst alltid placeras så långt ifrån dörren som möjligt – alltså högsätet i kortändan på bordet.

Efter maten serveras återigen te eller annan dryck tillsammans med desserten. Värden och värdinnan nästintill vädjar till dig att ta mer frukt eller kakor osv under hela bjudningen. Bli inte förvånad. I Sverige tar man det man vill när det är framdukat – i iranska hem väntar man tills någon trugar på.
Iranier äter ris med sked. Du kan självklart använda kniv och gaffel istället.
Är man den minsta osäker på hur man ska göra är tipset att iaktta de övriga gästerna och göra som de gör.

När man ska lämna festen
När någon lämnar festen är det brukligt att alla reser på sig igen, tar i hand, pussar utbytes och när värd/värdinnan följer gästerna till dörren då är det okay att sätta sig igen.

När ska man bjuda tillbaka?
Inom ett år är en bra tumregel. Men det är bra om du tänker på tidpunkten för att bjuda åter redan innan du besöker din värd/värdinna. Bjuder du inte tillbaka tolkas det som att du inte är intresserad att umgås med dem. Har du mycket omkring dig och inte kan binda dig vid en speciell tidpunkt är det bra att säga att du återkommer.

Efter festen
Det räcker gott att ringa dagen efter och tacka för senast, men besöker du ett hem för första gången tillhör det god ton att skriva ett tackkort och skicka det dagen efter. 




Inför besöket dukas bordet i vardagsrummet med både kakor, choklad, nötter, frukter och andra sötsaker. 

(Prior to the visit, the table in the living room is decorated with cakes, chocolate, nuts, fruits and other sweets.) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar