tisdag 25 juli 2017

Persisk baghlava (Baklava) - Persian Baghlava




Nu har jag skrivit rätt mycket om huvudrätter, det är dags att skriva om lite ”sötsaker” nu. I Iran serverar man Baklava såsom det är tillsammans med te efter en god måltid. Vi serverar aldrig glass eller grädde till Baghlava. Den persiska Baghlavan är inte lika sött som andra nationers och det ska serveras i riktigt små portioner nästan bara en munsbit. Jag har valt att göra Baghlavan med mald mandel men man kan också göra det med mald mandel och malda pistaschnötter. Det billigaste alternativet är mald mandel. Kombinationen mald mandel med lagom mycket socker och uns av kardemumma är oslagbar.
Själva degen består av filodeg som numera finns i alla välsorterade livsmedelsbutiker. Min erfarenhet är att det är bättre att använda färsk filodeg istället för fryst. Följ förpackningens instruktioner. Degen är verkligen tunn och du behöver hantera det med försiktighet, det vill säga att du bör ha alla ingredienser klara innan du tar ut filodegen, sedan måste du arbeta ganska snabbt innan filodegen torkar. Du kan ha en något blöt kökshandduk i närheten som du kan lägga på filodegen i händelse av att telefonen ringer eller något annat distraherar dig från att arbeta snabbt. Följer du instruktionerna kommer du att lyckas och imponera på familj och vänner 😊
Du behöver ha en form som är 18x28 cm; helst porslin eller pyrex så att du kan skära i. Det blir ca 20 – 30 små baghlavan beroende på hur du skär degen. Men gör inte för stora bitar, det blir inte lika gott. Det kan vara bra att ha en termometer tillhands för sirapen – jag är ganska förtjust i ”gadgets” med många användningsområden, därför har jag satsat på en Infraröd temperaturmätare. (se bild nedan).

En annan sak som är minst lika viktigt är vad gör man med resten av filodegen! Du kan använda resten av filodegen till att göra en god paj. Jag blandade bladspenat, stekt lök (1 st.) lite broccoli, ett halvt färdigt kycklingkött som jag hackade väl och 2 stora champinjoner (också väl hackade). Stekte allt med undantag av kycklingen, kryddade med salt och peppar. Gör 5 lager av filodeg som du smörjer mellan varje lager med smält smör. Förgrädda degen 5 minuter i ugnen (180 grader). Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en skål och ha det redo när du tar ut filodegen. Blanda 4 ägg med 4 dl mjölk och vispa väl. När förgräddningen är klar tar du ut det och häller över fyllningen. Smula 150 gram fetaost och lika mycket riven mozzarellaost. Häll över äggstanningen och sätt det i ugnen ca 40 minuter eller till dess att det får en fin färg. Ta ut det och låt det stå i 5 – 10 minuter innan du serverar det. Känner mig nöjd med att ha använt hela paketet 😊
Noshe Jan!

Fyllning
360 gram mald mandel (skalade) alternativt 180 gram mald mandel och 180 gram malda pistaschnötter
1 tsk mald kardemumma
200 gram filodeg (ca 9 stora blad)

180 gram smält smör att pensla filodegen med.

Sirap
180 gram (6 oz.) socker
6 msk vatten
2 msk rosenvatten

Garnering
3 – 4 msk väl hackade pistaschnötter

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Gör iordning de två olika fyllningarna, blanda mandeln med hälften av sockret och hälften av kardemumman, gör samma sak med malda pistaschnötterna. Du kan också göra som jag och använda bara mald mandel. 
  3. Ta fram en ugnsfast form med kant och smörj det med smält smör riktigt ordentligt. Lägg ett lager med filodeg och pensla på rikligt med smör, gör på samma sätt med lager nummer två och tre. Häll över mandelblandningen och packa den väl (tryck försiktigt med handen). 
  4. Lägg på ny lager av filodeg och pensla återigen rikligt med smält smör och fortsätt så till dess du har tre lager med filodeg. 
  5. Häll nu över malda pistaschnötterna eller malda mandelblandningen och avsluta med 3 lager med filodeg som smörjs rikligt mellan lagren. Klipp bort överflödig deg runtom lite försiktigt med en sax eller vass kniv. 
  6. Picka hål över hela degen och sätt det i uppvärmd ugn och baka till dess att det har blivit gyllene brun. Det tar ca 20 – 30 minuter beroende på ugn.
  7. Värm upp socker och vatten tillsammans och koka det på svag värme i 15 minuter till dess att det har uppnått 110 grader. Ta bort det från spisen och häll över rosenvattnet. 
  8. Ta ut baghlavan från ugnen och skär det omgående med en skarp kniv. Skär först lpå längden och sedan på snedden så att du får snygga romb former.
  9. Börja med att skära längst med (röda linjen) och sedan snett (vita linjen)
  10. Säkerställ att du skär genom alla lager med filodeg! 
  11. Häll över sirapen medans baghlavan är fortfarande varm. Strö över garneringen och låt det kallna. 
  12. När det är helt kalt kan du täcka över det med aluminiumfolie och förvara det i någon typ av behållare tills det är dags att servera. Du behöver inte förvara det i kylen! Håller otroligt länge. 
Noshe Jan!


Infraröd temperaturmätare - Infrared Thermometer

 Inte många ingredienser men ack så gott! Not many ingredients, but oh so good! 




Börja med att skära röda linjjen - sedan de vita. Start to cut the red lines and then the white lines.

Köp helst färsk filodeg och inte fryst! Buy a none frozen filo pastry! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar