Det råder i alla fall ingen tvekan om att kålpudding är en klassiker i det svenska köket.
Det finns en några varianter som skiljer sig åt, skillnaden ligger i dels det kött man använder och dels om man använder ris eller inte i köttfärsen. Jag väljer att inte ha ris i min och kör endast nötfärs, men du kan självklart välja fläskfärs, blandfärs eller något liknande.
Det finns en några varianter som skiljer sig åt, skillnaden ligger i dels det kött man använder och dels om man använder ris eller inte i köttfärsen. Jag väljer att inte ha ris i min och kör endast nötfärs, men du kan självklart välja fläskfärs, blandfärs eller något liknande.
När man lagar det på mitt sätt kommer kålen fortsatt vara lite al dente
-vilket är bra, annars är risken stor att det blir allt för mjukt. Vill du ändå
ha det mjukt är det bara att koka den stekta kålen eller ånga det en stund i
lite buljong.
Vitkålen fanns tidigt i södra Europa, men kom till Sverige
först på 1700-talet. 200 år efter den kom till Danmark.
Det sägs att Karl XII tog med sig kåldolmar hem från Turkiet,
man kan säga att kålpuddingen är den mer praktiska varianten av kåldolmar.
Man kan enkelt förvandla kålpuddingen till en helt vegetariskt rätt, jag kommer att skriva om det separat.
Du kan med fördel förbereda rätten och ha det i kylen och köra det i ugnen innan du vill servera. Rätten går även utmärkt att frysa in.
Man kan enkelt förvandla kålpuddingen till en helt vegetariskt rätt, jag kommer att skriva om det separat.
Du kan med fördel förbereda rätten och ha det i kylen och köra det i ugnen innan du vill servera. Rätten går även utmärkt att frysa in.
Vitkål
1200 gram vitkål (strimlas tunt)
2 – 3 msk muscovado sirap (eller vanlig mörk sirap)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör till stekning.
1200 gram vitkål (strimlas tunt)
2 – 3 msk muscovado sirap (eller vanlig mörk sirap)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör till stekning.
Färs:
2 medelstora gula lökar
500 g nötfärs (ta det du gillar – det är också brukligt att använda blandfärs, men jag föredrar kalkonfärs eller nötfärs)
1 ägg
2 msk japansk soja
1 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fond
1 msk sirap
1,5 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk timjan
Tillbehör:
rårörda lingon
Kokt potatis
Metod:
- Skala löken, sätt åt sidan.
- Mät upp alla ingredienser och ha det redo.
- Strimla kålen fint, sätt åt sidan.
- Smält smör i en panna på ganska hög värme och stek kålen i 5 minuter utan att bränna det.
- Ha det i en stor skål och blanda nu i 2 – 3 msk muscovado sirap (eller vanlig mörk sirap), 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar. Sätt det åt sidan.
- Lägg löken i en matberedare och kör några varv, tillsätt sedan: 1 ägg, 2 msk japansk soja, 1 dl vispgrädde, 1 msk koncentrerad fond (helst kalvfond), 1 msk sirap (muscovado) eller vanlig mörk sirap, 1,5 tsk salt, 2 krm peppar, 1 tsk timjan. Kör det några varv innan du tillsätter 500 gram nötfärs och fortsätter processen.
- Olja in en 20 x 30 cm form och börja med ett varv av den stekta kålen, lägg på den något lösa färsen och jämna den ordentligt. Avsluta med ett lager av stekt kål.
Hit kan du förbereda i god tid. Värm ugnen till 200 grader,
sätt in formen i mitten av ugnen i ca 40 minuter, det kan tänkas att du måste
täcka det mot slutet för att inte bränna kålpuddingen.
Njut av det med kokt potatis och lingonsylt.
Njut av det med kokt potatis och lingonsylt.
Not: (Karl XII, född 17 juni 1682 på Slottet Tre Kronor, död
30 november 1718 var kung av Sverige från 1697 till sin död)
Noshe Jan!
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar