onsdag 15 april 2020

Engelska muffins med surdeg


En underbar och lätt recept för engelska muffins, du bara blandar degen innan du går och lägger dig, nästa morgon blandar du i några ingredienser till, lite väntetid för jäsningen – sedan har du nybakad bröd till frukost!

Jag har tidigare bloggat om hur man kan starta den egna surdegen (Svenska)  EnglishHittade ett bra recept på engelska muffins gjort på surdeg som jag nu vill dela med mig av. Det här receptet funkar perfekt. (Källa)

Ett litet tips: olja in den kärl som du ska mäta upp honungen i – då rinner all honung ut utan problem.

Ingredienser för 12 – 15 muffins

NATTEN FÖRE BAKNING
2,5 dl surdeg
2 msk honung
5 dl mjölk
10 dl mjöl

  1.  Blanda surdeg, honung och mjölk i blandarskålen till dess du får en jämn och fin blandning.
  2. Tillsätt sedan mjölet lite i taget, blanda till dess att mjölet är ordentligt inkorporerat med mjölken och de övriga ingredienserna.
  3. Täck med ren handduk och låt den stå i rumstemperatur på ett dragfritt utrymme i 12–16 timmar.

NÄSTA MORGON
1 tsk bakpulver
2,5 – 5 dl vetemjöl
2 teskedar salt (helst havssalt)
4 msk mannagryn (för att strö på muffinsen)

  1. Rör om blandningen. Strö bakpulver och saltet över ytan på degen och arbeta in det i degen.
  2. Häll ut 2,5 dl vetemjöl på bakbordet och lägg degen ovanpå, arbeta in mjölet.
  3. Tillsätt mer mjöl vid behov. Degen ska fortsatt vara fuktig men inte fastna på händerna. Ibland kan det behövas mer mjöl, Jag har aldrig behövt tillsätta mer mjöl än 2,5 dl – men det beror ju främst på vilken typ av mjöl man använder självklart. 
  4. Fortsätt knåda degen ytterligare några minuter, men överarbeta inte det! Man ska uppnå en slät och mjuk deg. 
  5. Dela degen i två delar och kavla ut det till 1,5 cm tjocklek. Använd en kakskärare eller glas som är ca 8 cm i diameter och ta ut muffinsen. 
  6. Placera dessa på bakplåtspapper bestrött med mannagryn, lämna god plats emellan muffinsen. 
  7.  Strö lite mannagryn över muffins. 
  8. Låt jäsa i rumstemperatur i ca en timme. 
  9. Värm upp en stekpanna (på medel till låg värme) med en blandning av smör och olja,
  10. Baka den ena sidan i 4–5 minuter och vänd därefter muffinsen och baka den andra sidan lika länge 
Så otroligt gott oavsett vad man har på brödet!

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar