söndag 26 april 2020

Potatisgratäng - Potato gratin


Den här goda potatisgratängen går att förbereda i mycket god tid och förvara i kylen till dess man ska gratinera det.
Det viktiga är att bestämma sig för vilken sorts potatis man ska använda – fast eller mjölig. Personligen föredrar jag fast potatis men det går också bra med mjölig potatis.  Blandningen av vanlig lök och purjolök tillsammans med timjan är en otroligt bra kombination – vill jag lova!

En annan viktig ingrediens är osten - blanda gärna olika sorter eller ta vanlig gratängost

 Om du inte har lök hemma eller är allergisk mot olika löksorter kan det vara en bra idé att använda en kombination of olika sorters ost som har mycket smak istället, eller varför inte använda inlagda soltorkade tomater i strimlor i gratängen? 

Ingredienser för 4 portioner
600–800 gram skalad potatis som skivas 0,5 cm tjock (fast sort)
1 gul lök (100 gram när den är färdigskalad ca)
50 gram Purjolök - som skivas
2,5 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor som pressas (kan uteslutas)
1 tsk kycklingsfond
1 - 2 dl Riven ost 

Metod:
  1. Skala och skiva löken fint – sätt åt sidan.
  2. Tvätta och skiva purjolöken fint – sätt åt sidan.
  3. Skala och skiva potatisen 0,5 cm – 1 cm tjocka skivor – sätt åt sidan
  4. Mät upp grädde och mjölk.
  5. Pressa vitlöken.
  6. Blanda salt, peppar och den torkade timjan.
  7. Blanda allt i en rymlig kastrullen, låt det koka upp och sedan sjuda i 6 – 7 minuter.
  8. Olja in en ugnfastform (20 x 20 cm) (8 x 8 inch) och häll i potatisgratängen. Hit kan du förbereda i god tid och ha det i kylen. Sedan är det bara att hälla på ost innan du gratinerar det i ugn. -  200 grader i 45 – 50 minuter.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar