English translation and video
På 70-talet fick jag ett recept på kärleksmums från min mans
gudmor Eva, dessa bakades flitigt härhemma ett tag. Receptet lades bort
någonstans. Letade efter den nyligen och ack så svårt det var att hitta den.
Fick rensa i alla mina recept, det tog sin tid. Evas recept var bara borta!
Till slut hittade jag receptet som var undangömd på ett säkert ställe 😊
Grundreceptet är för en ugnsplåt som är 30 x 40 cm – vi lagar det i mindre
formar och minskar på receptet för det. I slutet anger jag halv respektive 1/3
av smeten och i vilken form det lämpar sig. Bäst är kakan när den är 2,5 cm
tjockt – får inte vara tjockare än det tycker jag.
Överlägset den godaste kakan! Bokstavligen himmelskt!
Ugnsplåt 30 x 40 (standard)
Ugnsvärme 200 grader
Tid i ugnen: 20 minuter
Ingredienser:
|
||||
Kakan
|
Glasyren
|
|||
2
|
Ägg
|
200 gram
|
Florsocker
|
|
312 gram
|
Socker
|
4 msk
|
Smält smör
|
|
150 gram
|
Mjölk
|
5 msk
|
Kaffe
|
|
288 gram
|
Mjöl
|
1 msk
|
Kakao
|
|
2 tsk
|
Bakpulver
|
2 tsk
|
Vaniljsocker
|
|
2 tsk
|
Vaniljsocker
|
|||
1 rejäl matsked
|
Kakao
|
|||
130 gram
|
Smör
|
Metod:
1.
Sikta mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker,
lägg åt sidan.
2.
Kombinera ägg och socker och blanda tills
blandningen är blek och krämig.
3.
Nu kan du lägga till mjölken och mjöl, kakao,
bakpulver och vaniljsocker.
4.
Blanda i en minut eller två.
5.
Tillsätt det smälta smöret och fortsätt att
blanda ytterligare en minut.
6.
Klä en form (20 x 30 cm) med bakplåtspapper.
7.
Häll i kakblandningen och jämna ut den ut.
8.
Grädda kakan i 20 minuter.
9.
Ta ut kakan. Använd en bricka med bakplåtspapper
och vänd kakan.
10. Nu
- ta försiktigt bort bakplåtspappret.
11. Klä
en annan bricka eller galler med bakplåtspapper och vänd kakan en gång till.
12. Gör
små hål i kakan med en pinne.
13. Kombinera
kaffe och smör i en kastrull, smält smöret på medium-låg värme
14. Tillsätt
florsocker, kakao och vaniljsocker. Blanda tills allt är integrerad.
15. Häll
glasyren över den heta kakan och jämna ut den.
16. Häll
generöst med riven kokosnöt över kakan.
17. Skär
kakan i fyrkanter eller den form som du önskar.
Lägg kakorna i en lämplig behållare. förvara den i kylen eller på en sval
plats.
Plåt
|
30 x40
|
25 x 30
|
20x20
|
Antal kakor
|
30
|
24
|
16
|
Ingrediens
|
|||
Smör
|
130 g
|
65 g
|
50 g
|
Mjölk
|
150 g
|
75 g
|
50 g
|
Ägg
|
90 g
|
45 g
|
110 g
|
Socker
|
312 g
|
156 g
|
110 g
|
Vaniljsocker
|
2 tsk
|
2 tsk
|
2 tsk
|
Kakao
|
1 msk
|
1 msk
|
20 g
|
Bakpulver
|
2 tsk
|
2 tsk
|
2 tsk
|
Mjöl
|
288 g
|
145 g
|
100
|
Glasyr
|
|||
Ingrediens
|
|||
Smör
|
4 msk
|
40 g
|
40 g
|
Kaffe
|
5 msk
|
41 g
|
41 g
|
Kakao
|
1 msk
|
1 msk
|
2 msk
|
Vaniljsocker
|
2 tsk
|
0,75 msk
|
0,75 msk
|
Florsocker
|
200 g
|
150 g
|
151 g
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar