Riktigt mumsigt är den här persiska böngrytan som är både god och mättande. Jag har tidigare bloggat om hur man lagar den här grytan men då med bönor som måste blötläggas kvällen före och sedan är det långkok Den här versionen har jag lagat med färdigkokta bönor. Tar kortare tid men är nästan lika god! Du som inte är vegan kan kombinera grytan med några goda korvar som steks innan och tillsätts till grytan i stort sett samtidigt med de färdigkokta bönorna, eller servera det på sidan om. Se det här receptet som bas – lägg till och dra ifrån 😊
Men först några ord på vägen:
Välj bönor med omsorg. Du kan kombinera 2 – 3 olika sorters
bönor. Jag använde ca 760 g färdigkokta bönor
Skölj bönorna noga innan du tillsätter det till grytan.
Du kan tillsätta andra örter som du gillar t ex persilja.
Viktigt att grytan får sjuda sakta.
Låt grytan även sjuda sakta en kort stund efter att du har tillsatt bönorna, de
ska hinna få lite smak.
När det gäller pressad citron och mald kummin är det viktigt att du tillsätter
lite i taget och smakar av!
Ingredienser
|
2 st.
lagerblad |
1 gul lök |
Kryddor |
3 morötter |
1 tsk
basilika |
3 – 4
stjälkselleri |
1 tsk oregano |
3 st.
vitlöksklyftor |
1 tsk timjan |
238 g stora
vita bönor |
1 tsk salt |
260 g små
vita bönor |
1 krm peppar |
260 g
kidneybönor |
1,5 msk mald
kummin |
5 dl vatten |
1 tsk
gurkmeja |
2 st.
grönsaksbuljonger |
2 – 3 msk
tomatpuré |
Metod:
- Skala och hacka löken. Tvätta och tärna selleri och morötter i små fina bitar.
- Mät upp kryddorna, vatten osv.
- Häll lite klarifierad smör eller olja i en rymlig kastrull. Låt det bli riktigt varmt (minst 130 (C) innan du lägger i grönsakerna.Grönsakerna ska stekas i 10 minuter. Rör om då och då.Efter 7 minuter tillsätter man 1 tsk oregano, 1 tsk basilika och 1 tsk timjan. Rör om. Tillsätt även 1 tsk salt, 1 krm peppar och 1 tsk gurkmeja. Blanda väl.
- Efter 9 minuter tillsätter man 3 st. pressade vitlök- blanda väl, tillsätt sedan 2 – 3 msk tomatpurén och stek det vidare till dess du börjar känna av aromen från vitlöken, tillsätt då 5 dl vatten och rör om.
- Lägg i 2 st. grönsaksbuljonger och 3 st. lagerblad.
- Låt det koka upp - sänk värmen, nu ska det sjuda ca 30 minuter.
- Tillsätt tvättade bönorna efter 30 minuter – blanda väl.
- Blanda 2 msk pressad citron och 1,5 msk mald kummin – blanda, smaka av och korrigera kryddningen.
- Låt allt sjuda en kort stund så att bönorna hinner få lite smak. Då är det klart.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar