Lätt och saftig äppelkaka utan smör. Så gott att du vill göra om det gång på gång.
Fick lust att baka
ny äppelkaka idag. Jag har flera recept som jag använder men nu ville jag ha
någonting nytt. Den här kakan har ALLT!
Helt utan smör. Det blev lyckat experiment.
2 st. medelstora äpplen |
200 g mjöl |
2 msk pressad citron |
1 tsk bakpulver |
3 ägg |
1 krm salt |
150 g valnötter |
2 tsk kanel |
100 g farinsocker |
2 tsk mald kardemumma |
100 g socker |
1 tsk mald nejlika |
- Sätt ugnen på 160° (C) eller 135° (C) om du använder varmluftsfunktionen.
- Smörj en rund springform med lite olja och täck hela formen med bakplåtspapper.
- Skala och skär äpplen i små bitar. Tillsätt .2 msk pressad citron, blanda väl. Täck med plastfolie och sätt åt sidan.
- Hacka valnötterna. Grovleken bestämmer du själv inte för stora och inte för smått!
- Separera äggula och äggvita.Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål, tillsätt hackade valnötterna och blanda väl
- Tillsätt kryddorna och blanda.
- Separera äggula och äggvita. Vispa äggvitorna till dess du kan vända upp och ner på skålen utan att äggvitorna rinner ner, sätt åt sidan.
- Använda samma visp och vispa socker och äggulorna. Det blir nästan som deg – men det gör inget. Blanda sedan massan med äpplen.
- Blanda mjölblandningen och äpplen och se till att allt blandas väl.
- Tillsätt sedan äggvitorna i 3 omgångar till smeten och vänd in det i smeten, vispa inte!
- Häll smeten i formen, släta till ytan.
- Grädda 50 – 60 minuter. Låt kallna något innan du stjälper upp det på ett serveringsfat.
Garnera med lite florsocker och
servera.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar