onsdag 9 augusti 2017

Chai - Te - Tea



Viktigt för iranier att kunna se färgen på te!
Important for Iranians to see the color of tea!
English translation 

Det är inte någon hemlighet att vi iranier dricker otroligt mängd te varje dag. Det är en ritual kring te drickandet som inte är så vida känt. Vad de flesta däremot inte känner till är att Iran producerar massor av te. Det är egentligen en otrolig historia kring hur te produktionen kom igång i Iran.

1895 hade engelsmännen monopol på te produktionen i Indien med rätt rigida regler för icke européer att engagera sig i denna handel. Kashef Al Saltaneh hade studerat i Paris och var flytande i franska; han åkte till Indien och låtsades vara en fransk affärsman. Smugglade te plantor och frön till Iran. Han kallas fader till iranskt te. Det är i norra Iran (Lahijan) där den största produktionen äger rum.


Samovar är ett måste i iranska hem. Har flera i vårt hem, men finns inte riktigt plats för det i vårt kök, därför väljer jag en annan metod för att brygga te här hemma. Köpte stapelkannor (se bild nedan) den nedre innehåller kokande vatten och den övre är där vi har tebladen och häller på kokande vatten. Har det sedan på lägsta värmen på spisen i stort sätt hela morgonen. Te som bryggs på det här sättet har en arom som är helt otroligt, när du har druckit riktigt bryggt te kommer man aldrig gå tillbaka till tepåsar, det vill jag lova.
Te serveras i genomskinliga glas koppar, otroligt viktigt för att kunna se färgen på teet. Glas kopparna är inte fullt lika stora som de svenska ”stora” kopparna!

Många iranier, dock inte alla dricker te genom att doppa en sockerbit i teet först som man sedan sätter i munnen och fortsätter dricka te och suger teet genom sockerbiten till dess att det löser sig – det räcker till en hel kopp!  Varför gör man så? De flesta vet inte historien bakom det. I slutet av 1800 talet gav Shahen av Iran sockerkubskoncession till Belgien vilket resulterade i protester från köpmännen i basarer i Iran. Mullorna utfärdade en fatwa som deklarerade att den belgiska sockerkuben var ”haram” (förbjuden/icke rent). Kungliga domstolen utfärdade då uppmaningen att eftersom te var ”halal” (tillåten/rent) kunde man rena sockret genom att först doppa det i teet! Sim, sala, bim en ritual var född😊. Personligen föredrar jag te med honung i, har använt konstgjort sötmedel tidigare men har slutat med det helt till förmån för honungen.

Jag blandar olika tesorter för att optimera smak och arom.

1/3 del vanlig Ahmad te
1/3 del Lady Grey te
1/3 del vanlig Earl Grey

Så här brygger jag te.
This is how I brew tea.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar