English translation
Ibland längtar jag efter vissa maträtter, hade allt hemma för att laga just en sådan efterlängtad rätt igår. Studerade flera olika recept men gjorde egen variant som blev otroligt lyckat. Det jag försöker göra när det gäller det Persiska köket är att förenkla, det måste fungera med vårt sätt att leva. Maträtten går att göra helt vegansk/vegetarisk, exkludera kött bara så får du en fantastisk aromatisk och näst intill förförisk rätt. Föreningen mellan spenat och plommon är gudagott!
Ibland längtar jag efter vissa maträtter, hade allt hemma för att laga just en sådan efterlängtad rätt igår. Studerade flera olika recept men gjorde egen variant som blev otroligt lyckat. Det jag försöker göra när det gäller det Persiska köket är att förenkla, det måste fungera med vårt sätt att leva. Maträtten går att göra helt vegansk/vegetarisk, exkludera kött bara så får du en fantastisk aromatisk och näst intill förförisk rätt. Föreningen mellan spenat och plommon är gudagott!
Ingredienser för 3 personer
1 lök
300 gram kalkonkött (det går bra med lamm eller kalv men räkna med längre koktid) För vegansk/vegetarisk variant kan du exkludera detta helt.
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk gurkmeja
12 – 18 st Alu-Zard (gula torkade plommon) finns i välsorterade mellanöstern butiker.
200 gram spenat (hackade/djupfryst)
50 gram hackade persilja
60 gram hackade gräslök
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk pressad citron
1,5 tsk socker
1 krm mald kummin
1 msk fond (för vegan/vegetarisk alternativ tar du grönsaksfond) annars går det bra med t ex kycklingfond.
Blandning av olja och smör för stekning
1 – 3 dl vatten.
300 gram kalkonkött (det går bra med lamm eller kalv men räkna med längre koktid) För vegansk/vegetarisk variant kan du exkludera detta helt.
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk gurkmeja
12 – 18 st Alu-Zard (gula torkade plommon) finns i välsorterade mellanöstern butiker.
200 gram spenat (hackade/djupfryst)
50 gram hackade persilja
60 gram hackade gräslök
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk pressad citron
1,5 tsk socker
1 krm mald kummin
1 msk fond (för vegan/vegetarisk alternativ tar du grönsaksfond) annars går det bra med t ex kycklingfond.
Blandning av olja och smör för stekning
1 – 3 dl vatten.
- Tvätta och blötlägg de torkade plommonen dagen innan i vatten.
- Hacka löken.
- Skär köttet i strimlor då det går fortare att laga till det (det är kuber som gäller i Iran).
- Tvätta, torka och hacka persilja, gräslök.
- Ta fram och mätt upp övriga ingredienser.
- Stek löken i en gryta, när det börjar bli genomskinligt tillsätter du köttet och steker så att köttet får fin färg. (För vegansk/vegetarisk variant hoppar du över det här steget).
- Häll över samtliga övriga ingredienser spenat, persilja, gräslök, kryddor, fond, blötlagda plommon, apelsinjuice, pressad citron, vatten och rör om.
- Låt koka på svag värme i ca 20 – 30 minuter.
- Smaka av – korrigera eventuellt kryddningen så att det passar dig.
Servera basmatiris till.
Noshe Jan!
Ta fram och mät allt. Prepare and measure everything. |
Ett himmelsk giftermål mellan spenat och plommon! A marriage made in heaven between Spinach and Prunes! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar