26 små falafel
200 gram kokta kikärter
200 gram köttfärs (det går också bra med kyckling eller kalkonfärs)
2 ägg
1 st stor kokt potatis som rivs på rivjärnets grövsta sida
1 msk torkade koriander
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1,5 tsk kummin (mald)
Panering:200 gram köttfärs (det går också bra med kyckling eller kalkonfärs)
2 ägg
1 st stor kokt potatis som rivs på rivjärnets grövsta sida
1 msk torkade koriander
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1,5 tsk kummin (mald)
1 dl skorpmjöl
1/2 dl sesamfrön
Skala och kokta potatisen. Riv det sedan på rivjärnets grövsta sida. Sätt åt sidan.
Kör kokta kikärter och köttfärsen i matberedaren.
Häll upp köttblandningen, rivna potatisen, ägg, kryddor i en skål och arbeta det med händerna till dess allt har blandats väl.
Dela degen till 26 lika delar och forma dessa till små bollar som du sedan plattar till.
Häll upp skorpmjöl och sesamfrön i en tallrik eller bricka, panera varje falafel i det.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek falafel på medelvärme, max 3 minuter på varje sida.
Serveringtips för falafel:
Falafel serveras oftast i mjukt bröd t ex lavash, pitabröd eller liknande.
- Fyll brödet med tomater, gurka, salladsblad och falafel, välj gärna någon av följande såser till.
- Blanda yoghurt, dijonsenap och pressad vitlök, smaksätt med lite pressad citron eller servera citronen på sidan om.
- Hacka inlagda majrovor, pressa vitlök och blanda det med naturell yoghurt.
- Naturell yoghurt smaksatt med hackad mynta, salt, peppar, citron och pressad vitlök.
Noshe Jan!
Relaterade länkar: Bästa egyptiska falafel - Persiska falafel - inlagda majrovor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar