lördag 13 oktober 2018

Shirini Keshmeshi – Persiska russinkakor - Persian Raisin Cookies



English translation and video

Dessa kakor är verkligen en klassiker i det persiska köket! Det finns otaliga recept på detta men jag har utvecklat min egen som påminner mig om min barndoms kakor. Det är verkligen lätta kakor. Grundreceptet är enkel, du kan byta ut russinen mot t ex hackade tranbär, eller varför inte kombinera russin med hackade nötter? Du får experimentera dig fram. Här kommer grundreceptet såsom det lagas i Iran.

Ingredienser för ca 50 kakor
250 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rosenvatten
300 gram socker (ta mindre om du inte gillar alltför söta kakor)
4 ägg
300 gram russin (inte de största och inte heller korinter
315 gram vetemjöl

Metod:
  1. Mät upp allt och ha allt redo.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda smält smör, rosenvatten, vaniljsocker och socker.
  4. Tillsätt äggen, ett i sänder.
  5. Blanda i russinen med en slev.
  6. Blanda i mjölet med en slev och se till att allt blandas väl. 
  7. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Använd kakspritsen eller en vanlig plastpåse – häll i kaksmeten, klipp ett hål (inte alltför stor och spritsa kakorna på en plåt med bakpapper eller silikonpapper.
  10. Grädda i 175 graders ugnsvärme i 14 minuter eller till dess kakkanterna har fått en gyllene färg. Låt kakorna kallna innan du flyttar det till lufttät behållare. 


Så otroligt gott med en kopp te eller varför inte med glass?
Noshe Jan  
Här är kakorna med tranbär! Rekommenderas varmt!
Here are the same cookies with cranberries! Highly recommended!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar