Jag gillar soppor av olika slag speciellt under höst och och
vinter, eftersom hösten är här bestämde jag mig för att göra grönkålsoppa. Det
blev verkligen en hit! Snabb och enkel mat som är dessutom mättande! Om man
undviker grädde blir rätten helt veganskt dessutom.
Jag tar bort stjälken men det står dig fritt att använda
hela grönkålen.
Ingredienser:
450 gram grönkål (rensad och klar)
2 gula lökar
3 – 4 vitlöksklyftor
1,5 dl vitvin
1 liter vatten
2 st grönsaksfond ”Fond Du Chef”
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm muskot (malen eller färskriven)
1 krm kummin
1 tsk gurkmeja
2 gula lökar
3 – 4 vitlöksklyftor
1,5 dl vitvin
1 liter vatten
2 st grönsaksfond ”Fond Du Chef”
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm muskot (malen eller färskriven)
1 krm kummin
1 tsk gurkmeja
1 – 2 dl grädde (kan uteslutas)
1 – 2 msk pressad citron (kan uteslutas)
Smör för stekning
1 – 2 msk pressad citron (kan uteslutas)
Smör för stekning
- Tvätta och rensa
grönkålen, hacka det grovt.
- Skala löken och hacka det
grovt.
- Skala och hacka vitlöken.
- Smält smöret i en stor
panna
- Tillsätt löken och stek i
5 - 7 minuter
- Tillsätt vitlök och
fortsätt att steka i ytterligare 2 minuter
- Lägg till vinet och
hälften av vattnet
- Sätt locket på och låt det
sjuda i 15 minuter
- Lägg till grönkålen, kryddorna,
de två "Fond du Chef" och resten av vattnet.
- Sätt på locket och låt det
sjuda ytterligare 15 minuter eller till dess att grönkålen har minskat i
volym.
- Processa soppan i en mixer
och häll sedan tillbaka den i kastrullen.
- Tillsätt pressad citron och grädde (kan uteslutas), smaka av och justera kryddningen.
Servera
med varma smörgåsar eller enkel vitlöksbröd
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar