onsdag 18 april 2018

Ashe miveh – Fruktsoppa – Fruit soup



En kock kallas för Ash-paz i Iran; Ash betyder soppa och Ash-paz den som kan koka soppa, så viktig är olika soppor i det persiska köket! Den här soppan är en härlig blandning av bönor, örter och torkade frukt. Man kan förkorta koktiden genom att använda sig av färdigkokta bönor men jag gillar att ha en gryta med soppa på gång när jag sitter i köket och arbetar, därför blötlägger jag bönorna kvällen innan, det är inte besvärligare än så. I Iran tar man hela plommon och aprikoser men jag väljer att skära det i något mindre bitar.

Det här behöver du för 4 – 6 portioner:
50 – 60 gram gula ärter
50 – 60 gram kidneybönor
1 medelstor gul lök
1 msk gurkmeja
1,5 tsk salt
1 msk lökpulver
1 krm svartpeppar
50 – 60 gram grötris
50 – 60 gram urkärnade plommon
50 – 60 gram torkade aprikoser
50 – 60 gram gröna russin
1 stor msk berberis
2 msk pressad citron
50 – 60 gram av persilja
50 – 60 gram koriander
50 – 60 gram spenat
50 – 60 gram gräslök
2 tsk torkade mynta
  1. Mät upp allt, skala och hacka löken och örterna om du använder färska örter, själv använder jag frysta örter som är otroligt behändigt att ha hemma. 
  2. Tvätta bönorna och lägg det i blöt över natten. 
  3. Sila bort vattnet blötläggningsvattnet, koka upp nytt vatten och lägg i bönorna och låt det koka ungefär 10 – 15 minuter på hög värme. Sila bort vattnet igen och lägg bönorna åt sidan.
  4. Stek löken i en tjockbottnad kastrull på medelvärme i 5 – 7 minuter, lägg sedan i kryddorna och bönorna. Häll på ca 5 dl vatten och låt det hela sjuda på svag värme i två timmar.
  5. Lägg sedan i grötris och välhackade örterna och låt det sjuda i ytterligare en timme. 
  6. Efter en timme lägger du i torkade frukten och pressade citronen.  
  7. Smaka och korrigera kryddningen,

Servera med varmt bröd, färska örter och fetaost!
Noshe Jan! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar