Supergoda parmesanbiffar - enkla att göra.
Yngste sonen Patrick pratade varmt om parmesanbiffar han hade ätit hos flickvännen Karins mamma. Skrev till Märit (Karins mamma) och bad om receptet vilket hon generöst delade med sig. Både Märit och Karin kan inte äta lök eller vitlök en åkomma som de delar med många, därför behöver man vara påhittig och skapa goda smaker utan dessa ingredienser som annars ingår i nästan alla maträtter.
Mina biffar innehåller också
hackade valnötter för extra krispighet eller tuggmotstånd, det är verkligen inte
ett måste – är du allergisk mot nötter kan du utesluta dessa helt.
Hackade
persiljan kan också uteslutas men jag ville ha lite färg i biffarna. Du kan
ersätta det med andra örter som du gillar egentligen.
Har även bytt ut vanlig
nötfärs mot kalkonfärs, även här gäller att du tar den typ av färs som du
gillar. Använder du kalkonfärs som är lite lösare i konsistens än vanlig nötfärs rekommenderar jag att du använder 1 dl ströbröd. Gör du biffarna med nötfärs behöver du inte använda ströbröd.
För enkelhetens skull finner
du Märits recept oavkortat i slutet av den här bloggposten.
Som vanligt är det Mise en place som gäller vilket innebär att du hackar och mäter allt innan du sätter igång med själva matlagningen.
Ingredienser för 16 biffar á
ca 54 gram
Biffarna |
Såsen |
500 gram kalkonfärs |
3 dl
matlagningsgrädde |
150 gram riven
parmesan |
2 tsk soja (Kikkoman) |
2 st. ägg |
2 msk lingonsylt |
2 msk dijonsenap |
1 krm salt |
1 tsk salt |
1 krm svartpeppar |
0,5 tsk svartpeppar |
1 tsk kycklingfond |
1 dl ströbröd |
Redning |
50 gram hackade
valnötter (kan uteslutas) |
2 tsk majsstärkelse |
30 gram hackade
persilja |
2 tsk vatten |
Metod:
- Sätt ugnen på 175° grader (C).
- Blanda alla ingredienser till biffarna i en rymlig skål och blanda väl. Täck och låt färsen vila i kylen ca 30 minuter.
- Ta ut färsen och dela det i 16 delar. Biffarna är godast om de inte är alltför stora.
- Stek biffarna på ganska hög värme – 3 minuter på varje sida eller till dess de har fått en härlig gyllenbrun stekyta.
- Lägg över biffarna i en ugnsform och sätt in i ugnen 10 min eller under tiden som du lagar till såsen.
Såsen:
- Kombinera alla ingredienser för såsen i en separat kastrull.
- Låt det koka en kort stund (ca 3 minuter).
- Blanda till redningen och tillsätt det till den varma såsen - ta lite i taget till dess du är nöjd med konsistensen.
Servera med potatismos och
lingonsylt som tillbehör. Gudagott är det!
Tack Märit för receptet.
Noshe Jan!
Märits originalrecept:
Små parmesanbiffar
med lingonsås och potatis
Mängd |
Ingrediens |
1 kilo |
Potatis |
500 gram |
Nötfärs |
100 gram |
Riven
parmesan |
2 st |
Ägg |
§ msk |
Dijonsenap |
1 tsk |
Salt |
0,5 tsk |
Svartpeppar |
4 dl |
Matlagningsgrädde |
1,5 tsk |
Kinesisk soja
|
1,5 msk |
Lingonsylt |
- Sätt ugnen på 175 grader och skala och koka potatisen.
- Blanda parmesanost, ägg, senap, salt och peppar i en bunke. Rör ner nötfärsen.
- Forma 8 st små biffar och stek dem i varm panna tills de fått fin gyllenbrun stekyta. (behöver inte bli genomstekta).
- Lägg över biffarna i en ugnsform och sätt in i ugnen 10 min.
- Häll grädde och soja i stekpannan. Låt det koka en stund. Smaka av med lingonsylt och lite salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar