måndag 10 maj 2021

Teriyakisås

 
English translation and video

Absolut bästa teriyakisåsen!

 Användbar sås att ha i kylen! Man kan blanda såsen med grönsaker, kyckling, kött och även ost som man kan steka. Såsen håller sig i 6 månader om man förvarar det i kylen – det är ingen risk att det blir äldre än 2 veckor här hemma 😊

Såsen blir tjockare när man reducerar det och blir som sirap i stort sätt.

Receptet innehåller Mirin och Sake (Japanskt risvin) – sake kan vara ganska dyrt – det räcker gott och väl att köpa det absolut billigaste, systembolaget har flera sorter – det absolut billigaste som man kan använda i matlagning är:

Dewatsuru Choinama Futsu-shu (300 ml) kostar 75 skr.
Akita Fuji Nigori 2014 (300 ml) kostar 84 skr

Mirin och japansk soya kan man köpa beställa online på Japanska matspecialisten AB  - https://japanskmat.com/
telefon: 08 – 28 20 20 (här kan man även beställa online).

Man kan sätta sin egen prägel på såsen genom att tillsätta koncentrerad rök arom, sesamfrö, vitlök och ingefära, prova dig fram beroende på vad du lagar.

Ingrediens

0,5 liter

1 liter

Soja

250 gram

500 gram

Mirin

200 gram

400 gram

Sake

200 gram

400

Socker

65 gram

130 gram

 Metod:

  1. Kombinera alla ingredienser i en kastrull. 
  2. Sätt det på medelvärme och blanda till dess sockret har smält. Såsen får inte koka!
  3. Kolla gärna med en sked om sockret har smält (se video).
Låt kalna helt innan du häller upp det på flaskor eller annan behållare.

Noshe Jan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar