Absolut bästa teriyakisåsen!
Såsen blir tjockare när man reducerar det och blir som sirap
i stort sätt.
Receptet innehåller Mirin och Sake (Japanskt risvin) – sake kan
vara ganska dyrt – det räcker gott och väl att köpa det absolut billigaste,
systembolaget har flera sorter – det absolut billigaste som man kan använda i
matlagning är:
Dewatsuru Choinama Futsu-shu (300 ml) kostar 75 skr.
Akita Fuji Nigori 2014 (300 ml)
kostar 84 skr
Mirin och japansk soya kan man köpa beställa online på
Japanska matspecialisten AB - https://japanskmat.com/
telefon: 08 – 28 20 20 (här kan man även beställa online).
Man kan sätta sin egen prägel på såsen genom att tillsätta koncentrerad
rök arom, sesamfrö, vitlök och ingefära, prova dig fram beroende på vad du
lagar.
Ingrediens |
0,5 liter |
1 liter |
Soja |
250 gram |
500 gram |
Mirin |
200 gram |
400 gram |
Sake |
200 gram |
400 |
Socker |
65 gram |
130 gram |
- Kombinera alla ingredienser i en kastrull.
- Sätt det på medelvärme och blanda till dess sockret har smält. Såsen får inte koka!
- Kolla gärna med en sked om sockret har smält (se video).
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar