tisdag 11 april 2017

Persiskt ris (Polo) - (Persian rice)






English translation 

Att välja rätt sorts ris är viktigast av allt. Jag väljer alltid Basmati ris. Det måste vara långkornigt och inte klibba ihop, som vi säger bland iranier: ”varje korn ska tala” m.a.o. fluffigt ris. Då ris är en basföda i vårt kök så köper vi säckar om 20 kg åt gången, men det finns också 5 och 10 kg säckar. Det krispiga riset som vi kallar för Tah-dig (i botten på kastrullen) är  en riktig delikatess som kan varieras i all oändlighet. Prova dig fram, när du har provat det en gång är du fast.
I vårt hem är det min man som är experten på att koka ris. Han lärde sig av min mor och är otroligt stolt över det. Han är otroligt skicklig och imponerar på vilka iranier som helst. Det är t o m så att han gör Tah-digen enligt dina önskemål! Han brukar fråga: ”vill du ha ljust eller mörkt Tah-dig?
Den ris sort som jag använder är otroligt drygt vilket innebär att jag tar ca 0,75 dl per person. Man måste prova sig fram med de olika ris sorterna. Idag finns det också riskokare som man kan använda men då är det svårt att få till det krispiga. Använd gärna en rymlig kastrull med keramisk beläggning eller en kastrull av rostfritt stål.  

Räkna med 0,75 dl per person
Rikligt med vatten både för att skölja och koka riset i.
Salt (rikligt)

  1. Börja med att skölja riset väl (minst sju gånger). 
  2. Låt det gärna stå i vatten med en matsked salt i någon/några timmar – det går också bra att hoppa över den här momenten men då tar det något längre tid att koka riset.
  3. Låt vattnet koka upp. Häll bort vattnet från riset som du har blötlagt och häll riset i det kokande vattnet.
  4. Låt det koka livligt några minuter. Den ris sort som vi använder behöver koka ca 5 minuter men det måste du klura ut själv med den ris sort som du har. Tumregeln är:
    ta ett korn från kastrullen och lägg det på din pekfinger, dra över riset med din tumme – delar sig riskornet i 3 delar är det klart att sila riset.  Min man kan också se när det är klart. Han vet hur riset omformar sig och kokar annorlunda när riset är klart. Vattenbubblorna kommer från mitten säger han. Jag vet att det låter svårt att ”mäta” men har lärt mig att iaktta det efter hans anvisningar. Har försökt att fånga det på bilden nedan. 
  5. Häll över riset i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Skölj kastrullen med kallt vatten och skrapa bort allt ris, häll över det kalla vattnet över riset i durkslaget.
  6. Under tiden lägger du ca 1 msk med margarin/smör eller flytande becel  i kastrullen, när det har smält häller du i 2 msk med vatten och låter det hela bara inkorporeras med varandra. 
  7. Ta av kastrullen, häll i riset och forma det som ett berg i mitten av kastrullen. 
  8. Vik en vanlig kökshandduk, lägg på det innan du lägger locket på. Lägg tillbaka kastrullen. 
Min spis har 9 olika grader, när vi sätter tillbaka kastrullen har vi det på 4 under 20 minuter, sedan sänker vi det till 2 och har det på ca 45 minuter upp till en timme. Vi ökar värmen mot slutet om vi vill ha mörkare Tah-dig.
Lägg ett riskorn på pekfingret, dra över med tummen, delar sig riset i tre delar är det dags att sila riset. 

Min man säger att riset kokar annorlunda mot slutet och att bubblorna kommer från mitten.

Lägg på en vikt kökhandduk och lägg locket på. 



Olika varianter av Tah-dig:

Potatis Tah – dig Lite saffran (kan uteslutas)
3 msk vegetabilisk olja
2 msk smör/margarin eller flytande becel.
1-2 msk vatten

Lite salt

Koka riset som ovan fram till det stadiet där du ska lägga tillbaka riset. Skala och skär potatisbitar i tunna skivor, salta smör och vattnet lite grand. Lägg sedan potatisbitarna i vackert mönster i botten på kastrullen och häll över riset. Följ övriga steg som ovan.



Saffran Tah-dig Lite saffran
Koka riset som ovan fram till det stadiet där du ska lägga tillbaka riset. Blanda saffran med lite varmt vatten och häll det i kastrullen tillsammans med smör, rör om. Lägg sedan i riset. Följ övriga steg som ovan.


Bröd och saffran Tah-dig
Lavashbröd eller tortilla
Lite saffran (kan uteslutas) 3 msk vegetabilisk olja 2 msk smör/margarin eller flytande becel.
2 msk vatten
Koka riset som ovan fram till det stadiet där du ska lägga tillbaka riset. Skär en rund form av persisk lavashbröd eller trianglar av tortilla eller annat mjukt tunnbröd i samma storlek som den kastrull du använder, salta smör och vattnet lite grand. Lägg sedan i brödskivan/brödskivorna i botten på kastrullen och häll över riset. Följ övriga steg som ovan.




Yoghurt och saffran Tah-dig 1 dl yoghurt (grekisk eller turkisk)
Lite saffran (kan uteslutas)
2 dl ris som är kokt
3 msk vegetabilisk olja
2 mask smör/margarin eller flytande becel.

Koka riset som ovan fram till det stadiet där du ska lägga tillbaka riset. Blanda ihop yoghurt, saffran och 2 dl av silade riset, ha i 3 msk vegetabilisk olja och 2 msk smör och 2 msk vatten och låt det koka kort innan du har i yoghurt och risblandningen. Följ övriga steg som ovan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar