söndag 16 april 2017

Ashe Reshte (Persisk Nudelsoppa) - Persian Noodle soup


En återkoppling som jag fick från min kusin var att servera soppan i en skål som är vid så att om man kan undvika garneringen om man så önskar
A feedback I received from my cousin was to serve the soup in a bowl that is so wide that, if you wish, you can avoid the garnish.

English translation 

Det är vanligt att äta nudelsoppa innan man påbörjar något nytt. Vi tror att nudlar kan bringa lycka och gör våra ansträngningar givande, därför är det en självklarhet att servera nudelsoppa under Persiska Nyåret. En annan tradition är att servera nudelsoppa tredje dagen efter att någon nära anhörig eller vän påbörjar en resa. Vi tror att genom att äta nudelsoppa kan vi skicka med lycka och framgång i deras väg.

För en tid sedan (under Persiska Nyåret) hade jag min kusin på besök och valde att servera just nudelsoppa. Hade aldrig gjort det förut och när jag frågade min syster om hur hon brukar göra, svarade hon som vanligt: ta lite av det här och lite av det där. Det fungerar inte riktigt så för mig. Jag vill ha exakta mått, läste några recept, lyssnade på min syster och gav mig in i det där med hull och hår. Det bästa är att laga nudelsoppan dagen innan så att det hinner ”mogna”. Bortsett från garneringen är nudelsoppan helt vegetarisk/vegansk utöver det är soppan är verkligen dryg och mättande.
Det är vanligt att använda något som vi kalla för Kashk (vassle), men det finns en risk att alla inte tycker om det – därför föredrar jag att servera grekisk yoghurt till som alla kan blanda i om de önskar det.

För 3 portioner
3 något mindre gula lökar, skivas tunt.
1 1/2 msk olja
1 tsk salt
1 krm nymalen svart peppar
1 msk gurkmeja
1 – 1,5 liter vatten
1 liten paket (190 g)färdigkokt kidneybönor i vatten
200 gram färdigkokt kikärtor i vatten
1 dl linser (gröna) – se bild nedan (tvättas och läggs i vatten några timmar)
1 dl fond (antingen kalvfond eller grönsaksfond)
2 dl hackade persilja
1 dl hackade gräslök
1 dl hackade dill
6 dl hackade spenat
200 – 250 gram persiska nudlar
1/2 msk vetemjöl som rörs i 2 msk vatten
2 dl (Kashk=Vassle) eller 1 dl vitvinsvinäger Oavsett vilket du använder är det nödvändigt att vara försiktig! Ta lite smaka av osv.

1,5 liter vatten (ta lite i taget).

Garnering (Gheimeh)
50 gram mört kött (jag använde oxfilé)
1/2 gul lök – hackas i små fina bitar
2 små vitlöksklyftor – skalade som sedan pressas
1 msk olja
1 dl vatten
1 dl tomatjuice eller lite tomatpuré
1 krm tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm saffran som löses i lite varmt vatten

Mynta garnering
1/2 gul lök som hackas i små fina bitar
2 små vitlöksklyftor – skalade som sedan pressas
1 msk olja
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk torkat myntablad

  1. Bryn de 3 mindre lökarna som du har skivat i tunna skivor i lite olja i en stor kastrull. Lägg till salt och peppar samt gurkmeja. Häll över vatten och låt allt koka upp. Ta bort eventuell skum, Låt koka tills löken är riktigt mjuka (ca 10 minuter). 
  2. Lägg i linserna och låt koka ytterligare ca 50 minuter.
  3. Lägg i alla örter (gräslök, dill, persilja, spenat) och låt koka på svag värme ytterligare 1 timme (rör ibland) till dess att linserna är mjuka. 
  4. Skölj de färdigkokta kikärtorna tillsammans med kidneybönorna till dess att all skum är borta. Lägg dessa i grytan. 
  5. Smaka av och korrigera kryddningen och häll på mer vatten om nödvändigt.
  6. Gör redningen med 1/2 msk vetemjöl utblandad med 2 msk kallt vatten och häll i.
  7. Dela nudlarna i 2 delar och lägg det i soppan. Koka i ca 10 minuter, rör ibland för att undvika ”tjock botten”.
  8. Häll i vinägern.
  9. Förbered garneringarna. Vill du ha helt vegetarisk/vegansk rätt kan du byta ut Gheimeh garneringen och dubbla upp myntagarneringen.

Gheimeh garneringen:
Stek löken som ska hackas i fina små bitar, pressa i vitlöken och lägg i köttet och stek till dess att köttet har fått fin färg. Häll i tomatjuicen, krydda med salt och peppar samt saffran som har lösts i lite varmt vatten. Detta kan med fördel förberedas dagen innan.

Mynta garneringen:
Stek 1/2 gul lök som hackas i små fina bitar i 1 msk olja till dess att löken har fått fin färg.
Pressa i 2 små vitlöksklyftor, stek en kort stund
Lägg nu i gurkmejan och rör runt
Lägg i torkade myntablad och rör runt så att allt får fin färg. Detta kan också förberedas dagen innan.


När du ska servera:
Värm soppas på svag värme och rör ibland. Häll upp soppan i en stor skål.
Värm garneringarna i mikron och dekorera soppan.
Servera gärna persiskt bröd till.


Noshe Jan! 

Top: I chose to use pre-cooked chickpeas and kidney beans, but the lenses I had to wash and soak before cooking.
Below: This is what Persian noodles look like, they do not need a long cooking time, You find them in middle eastern stores. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar