Wonderful tasty pot of herbs - when we cook this in Iran, even the neighbors know what we are having for dinner since the aroma spreads |
Min systerson är på besök från USA och då måste vi bara laga Gormeh Sabzi, som är en av mina absoluta favoriter i det persiska köket. Grytan kan göras helt vegetarisk/vegansk om man så önskar, det är bara att låta bli att använda kött.
I det persiska köket använder man lamm eller kalvkött men jag föredrar
kalkonfilé. När du använder kalkonkött är det viktigt att inte låta det koka
för länge! I Persiska välsorterade butiker finns en färdig blandning av örter både torkade och djupfrysta för just Gormeh Sabzigrytan.
Om du vill göra livet lättare för dig kan du även köpa färdig hackade örter hos
Piccard eller Martin Olsson (persilja, dill, gräslök mm). Förr i världen
brukade man steka örterna; ett moment som jag hoppar över. Bönorna som vi
använder kan variera mellan olika regioner i Iran. En del använder bönorna som
är avbildade nedan men i Tehran regionen använder vi oss av kidneybönor.
4 portioner
4 portioner
3 – 4 msk vegetabilisk olja
400 gram kött (det du föredrar)
2 mindre gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor (skala och skär i mindre bitar på längden)
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk gurkmeja
1 tsk saffran som du löser i lite (1-2 msk) med varmt vatten
4 torkade lime (Limu Omani) som du gör hål i (se bild nedan)
1,2 liter vatten (ca)
1 burk (190 gram) färdigkokta kidneybönor i vatten.
250 gram välhackad persilja
4 dl välhackad gräslök
4 dl välhackad färsk koriander
2 msk torkade Bockhornsklöver (Shanbalile). Används för aromen ej smaken. Tar du i för mycket får grytan en bitter smak.
50 – 100 gram hackad spenat
1 dl färskpressad citronjuice
400 gram kött (det du föredrar)
2 mindre gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor (skala och skär i mindre bitar på längden)
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk gurkmeja
1 tsk saffran som du löser i lite (1-2 msk) med varmt vatten
4 torkade lime (Limu Omani) som du gör hål i (se bild nedan)
1,2 liter vatten (ca)
1 burk (190 gram) färdigkokta kidneybönor i vatten.
250 gram välhackad persilja
4 dl välhackad gräslök
4 dl välhackad färsk koriander
2 msk torkade Bockhornsklöver (Shanbalile). Används för aromen ej smaken. Tar du i för mycket får grytan en bitter smak.
50 – 100 gram hackad spenat
1 dl färskpressad citronjuice
- Tvätta, rensa och hacka samtliga örter och lägg åt sidan eller mät alla frysta örter och lägg åt sidan.
- Skala och skär löken i små fina bitar. Jag använder en speciell apparat för detta (se bilden nedan) som underlättar mitt arbete i köket.
- Skär köttet i mindre bitar 2x2 cm ca. Stek köttet, salta, peppra och lägg åt sidan.
- Stek löken i en tjockbottnad gryta, lägg i vitlöken och stek på svag värme i någon minut. Du kan också lägga i vitlöken senare när du lägger till alla örter, det är en smaksak.
- Lägg i salt, peppar, gurkmeja, saffran vattnet, hela persiska lime som du har slagit hål i samt vatten (så att det knappt täcker allt och låt det hela koka upp, låt sjuda på svag värme 10 - 20 minuter, rör i grytan ibland.
- Lägg nu i samtliga örter och citronjuicen. Det är viktigt att använda bockhornsklöver med försiktighet, för mycket av det gör hela grytan bitter. Ta lite i taget.
- Låt allt koka upp och sjuda sedan i ca 2 timmar på svag värme. Förbered gärna grytan dagen innan det ska ätas, Lägg till köttet ca 30 minuter innan grytan ska vara klar, det är beroende på vilken typ av kött du använder - se bara till att lägga i köttet i god tid så att det får smak av alla örter och att köttet blir genomstekt.
- Skölj de färdigkokta bönorna och lägg i grytan 10 minuter innan du ska servera grytan.
- Smaka av med mer kryddor om du önskar det.
Servera basmatiris till.
I vissa regioner använder man sig av dessa bönor i Gormeh Sabzi Some regions use these beans in Gormeh Sabzi |
Underbar redskap i köket! Wonderful gadget in the kitchen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar