tisdag 18 april 2017

Salad Olivier


English translation and video 

Ja, vi har många måsten i det Persiska köket 😊 Vid högtider eller buffé bjuds det nästan alltid på Sallad Olivier. Det sägs att rätten lagades av Napoleons kock så att han kunde stå sig på fältet. Mycket god sallad som förgyller vilken buffé som helst. Jag har även provat det med gravad lax och dill som blev mycket uppskattat.

200 gram kycklingfilé som kokas separat med lök, lagerblad, hela kryddpeppar och lite salt, eller gravad lax som du skär i små bitar.
200 gram fast potatis, skalas, skäras i tärningar och kokas i saltvatten till dess att det är genomkokt.
200 gram saltgurka som hackas fint
200 gram hårdkokta ägg som hackas fint

Sås:
Blanda en dl majonnäs med 2 – 3 dl crème fraiche, salt, peppar. Ibland använder jag turkisk yoghurt istället för crème fraiche.

Blanda allt, smaka av, krydda mer vid behov.

Variationer:
Om du byter ut kycklingen mot t ex gravad lax kan du krydda såsen rikligt med torkad dill, för övrigt följ receptet ovan.
En del har också i kokta, kylda gröna ärter – ta inte lika mycket som övriga ingredienser, halvera mängden, dvs tar du 200 gram kycklingfilé så kan du ta max 100 gram kokta gröna ärter.
Du kan om du vill dekorera salladen med ringar av hårdkokta ägg, urkärnade oliver som du skär i mindre bitar och eller saltgurka som du skär i mindre bitar på längden.

Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar