English translation
Igår hade jag min käre kusin Alireza och hans son på besök
och provade några nya rätter som jag kommer att publicera så småningom, men
några saker som är ett ”måste” på det persiska festbordet är följande:
Grönsakstallrik (Sabzi Khordan)
Valnötter (Gerdo)
Fetaost (Panir)
Bröd (Nan)
Valnötter (Gerdo)
Fetaost (Panir)
Bröd (Nan)
Sabzi Khordan är helt enkelt en kombination av grönsaker
och kan dekoreras efter behag och tid. Vad som kan ingå är t ex: vårlök, rädisor,
färska basilikablad, färsk dragon och färsk mynta – man kan kombinera och utöka
det efter behag, några har t ex alltid persilja, andra har med Tarreh (påminner
om ramslök, en typ av vild gräslök). Vi äter grönsakerna såsom de är antingen
med eller utan bröd. Otroligt nyttigt. Googla t ex på orden "Persiljans egenskaper), eller basilikans egenskaper och läs hur nyttiga dessa "görnsaker/örter" är lär dina barn att äta det från tidig ålder så slipper de ta en massa medicin senare i livet. Är du trött på ”vanlig” sallad kan du
prova att ha Sabzi Khordan istället! Till detta serverar vi också feta ost,
bröd och sist men inte minst valnötter. Valnötter är rika på antioxidanter och
omega 3, dessutom förbygger nötterna blockeringar i blodkärlen, eftersom de kan
minska inflammation och oxidation (källa).
Vi iranier tar upp
valnötterna på lite ”högre” smaknivå genom att blötlägga det. Det tar ca 24–48
timmar men det är mödan värt. Börja med att välja riktigt fina halvor av
valnötter, tvätta (skölj) det i vatten. Bytt vatten efter några timmar. Du
kommer att upptäcka att vattnet blir ganska gul och i vissa fall brun. Bytt
vatten till dess att vattnet är helt klart. Låt det ligga kvar i vatten, Täck
det med lock eller något annat, förvara det svalt. Du kommer att älska det! Ät några stycken vid
frukost istället för att ta omega 3 tabletter! En annan sak som jag har upptäckt
är att när man blötlägger valnätterna är risken mindre för att få ”kittlingar”
i halsen. Äter man för mycket av valnötterna utan behandling kan man få just ”kittlingar”
eller rentav ont i halsen.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar