English translation
Underbar gryta som går att göra hel vegetarisk genom att utesluta kalkon eller kyckling. En vän behövde recept för vegetarisk mat för matlag som hon ingår i och jag skickade det här receptet till henne. De provade det samma dag och var otroligt nöjda med resultatet. Se glada minen i bilden nedan.
6 Portioner
Underbar gryta som går att göra hel vegetarisk genom att utesluta kalkon eller kyckling. En vän behövde recept för vegetarisk mat för matlag som hon ingår i och jag skickade det här receptet till henne. De provade det samma dag och var otroligt nöjda med resultatet. Se glada minen i bilden nedan.
6 Portioner
2 stora gula lökar – finhackad ca 350 gram
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 – 2 tsk gurkmeja
4 hela persiska torkade lime eller 1 dl färsk limejuice (längre koktid om du använder torkade lime).
1 rejäl bunt stjälkselleri (skär dessa 1-2 cm långa ungefär) minst en liter färdig hackade stjälkselleri, eller 550 gram färdighackade.
6 – 8 dl finhackade persilja – ju mer desto bättre (ca 250 – 300 gram)
1 dl finhackade mynta (kan ersättas med 1 msk torkad mynta)
160 gram tunt strimlade fänkål (kan uteslutas)
60 gram vårlökar (finhackad)
1/2 tsk saffran som löses i 2 msk varmt vatten
600 gram kalkonfilé i 2x2 cm bitar (Du kan även använda kycklingfilé) använder du annat kött behöver du räkna med längre koktid).
1 tsk salt, 1/2 tsk peppar och 2 tsk gurkmeja till köttet.
Vatten
Olja
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 – 2 tsk gurkmeja
4 hela persiska torkade lime eller 1 dl färsk limejuice (längre koktid om du använder torkade lime).
1 rejäl bunt stjälkselleri (skär dessa 1-2 cm långa ungefär) minst en liter färdig hackade stjälkselleri, eller 550 gram färdighackade.
6 – 8 dl finhackade persilja – ju mer desto bättre (ca 250 – 300 gram)
1 dl finhackade mynta (kan ersättas med 1 msk torkad mynta)
160 gram tunt strimlade fänkål (kan uteslutas)
60 gram vårlökar (finhackad)
1/2 tsk saffran som löses i 2 msk varmt vatten
600 gram kalkonfilé i 2x2 cm bitar (Du kan även använda kycklingfilé) använder du annat kött behöver du räkna med längre koktid).
1 tsk salt, 1/2 tsk peppar och 2 tsk gurkmeja till köttet.
Vatten
Olja
Så här gör du:
- Finhacka löken
- Finhacka (strimla) fänkålen
- Finhacka Sellerin
- Finhacka vårlökarna
- Skär kalkonfilén i 2x2 cm tjocka bitar
- Stek kalkonfilén hastigt så att det får lite stekyta. Tillsätt lite salt och peppar och ytterligare några tsk gurkmeja. Håll köttet kyld under tiden du fixar grytan.
- Bryn löken hastigt i lite olja, tillsätt sellerin och stek i ca 2 minuter.
- Nu kan du tillsätta hackade persiljan, salt, peppar, gurkmeja och limejuice.
- Använder du torkade lime tillsätter du det till löken och sellerin, häller i vatten och låter det puttra tillsammans i ca 30 minuter. Tillsätt därefter persiljan och låt det koka ytterligare 20–30 minuter.
- Använder du limejuice istället för torkade lime tillsätter du allt i grytan som du har använt för att steka löken i och häller på vatten och låter det hela puttra på svag värme ca 30 minuter.
- Får lov att vara försiktig med vattenmängden. Häll gradvis för att undvika att
grytan blir vattnig. Smaka av med mer
limejuice, salt och peppar.
Servera basmatiris till.
Noshe Jan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar