torsdag 30 mars 2017

Dolmye barge mo (Persiska vinbladsdolmar) (Persian stuffed grape leaves)



Persiska fyllda vinblad har blivit en av mina absoluta favoriträtter, ett absolut måste förstås när vi bjuder på buffé, till exempel. Du kan göra dem helt vegetariska eller vegan för den delen. Ersätt köttet med vegetarisk alternativ, för övrigt kan du följa receptet.Det ser svårare ut än det är verkligen, det är värt att göra mycket på en gång och frysa!

Det bästa sättet att göra denna underbara maträtt är att använda färska vinblad naturligtvis - men om du inte har tillgång till det, fungerar "inlagda" vinbladen som man kan köpa i de flesta mellanösterbutiker, kom ihåg bara att skölja dem och klippa av eventuell stam som kan finnas på bladen med en sax.
Jag sorterar bladen efter storlek på en bricka, det gör livet enklare när jag vill rulla dolmarna.
Den grova sidan av bladen ska alltid vändas uppåt. Tillagningstiden kan variera beroende på vinbladets kvalitet. De ska bara smälta i munnen när de är färdiga. 

Ingredienser för 60 st.
500 gram markerat kalkonkött (du kan använda andra kött som nötkött, lamm etc. - men det borde inte innehålla för mycket fett)!
1 stor lök
1 1/2 dl basmatiris
1 matsked gurkmeja
1 matsked torkade mynta
150 gram hackad koriander
150 gram hackad persilja
1 matsked (limo omani) torkad persisk lime
1 1/2 tsk salt
1/4 av en tesked svartpeppar
1/4 dl citronsaft
1 dl olja
3 dl vatten
Vinblad ca 1 - 2 burkar eller egen skörd! 
Smaksättning eller Chashni som det kallas på persiska (Farsi)
1 dl citronsaft
1 dl socker
1 dl vatten

  1. Riv löken på det grövsta sidan av rivjärnet. 
  2. Mät alla ingredienser och lägg åt sidan.
  3. Blanda, salt, peppar, gurkmeja, torkad mynta och lägg åt sidan.
  4. Skölj riset 7 gånger innan du kokar det tills det är mjukt med lite salt, sila och lägg åt sidan för att svalna. 
  5. Stek köttet med löken, när köttet har lite färg lägger du till hälften av kryddblandningen och blandar väl.
  6. Häll över köttet i en rymlig kastrull, lägg till örter, resterande kryddor och citronsaft. Sätt locket på och låt sjuda på medelvärme i 5 - 6 minuter. 
  7. Efter 5 - 6 minuter lägger du till riset och blandar väl och lägger åt sidan för att svalna så att det är hanterligt när du vill rulla dolmarna. 
  8. Lägg några lager av vinblad i botten på kastrullen - för att förhindra dolmarna från att bli brända. 
  9. Sätt ett stort eller två mindre vinblad på en aluminiumfolie med den grova sidan vänd uppåt – lägg en matsked av fyllning och rulla uppåt först och sedan vik in sidorna och fortsätt att vika uppåt. Kanten ska alltid vändas neråt när du sätter in dolmarna i kastrullen. Sätt dolmarna åt sidan eller direkt i pannan med lager av vinblad.
  10. Packa dolmarna tätt i kastrullen, täck dem med några lager av vinblad. 
  11. Häll över oljan och vattnet.
  12. Sätt en tallrik som är lika stor som kastrullen ovanpå och pressa försiktigt ner. Låt tallriken vara kvar i kastrullen. Sätt locket på. Låt det sjuda på låg värme i en timme.
  13. Lägg till chashni (smaksättning) efter en timme och låt det sjuda i ytterligare 30 minuter. Vinbladen måste vara väldigt mjuka. Du kan behöva förlänga koktiden beroende på vinbladens kvalité, därför är det bra om du smakar av efter en och en halv timme, dolmarna ska smälta i munnen – förläng tiden om det behövs.

Kan serveras varmt eller kallt.
Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar