fredag 21 april 2017

Skalad rågsoppa (Soupe Jo)


English translation and video

PDF

Skalad rågsoppa är en smakrik och snabb persisk vegetarisk soppa. Skalad råg är billigt (500 g under 20 kr) och har lång hållbarhet, därför passar den extra bra att ha som bas i hemmet. Dessutom mättar den många!

Nästan i alla iranska hem börjar man måltiden med en soppa under vinterhalvåret – men jag tycker om soppor och serverar det gärna som lätt lunch eller ibland som huvudrätt även under sommarhalvåret.

Soppan är ganska mild – vill man ha lite mer ”hetta” kan man tillsätta lite sambal oelek t ex. Viktigast är att smaka av hela tiden och tillsätta det man tycker om.
Man har valmöjligheten att mixa soppan lite grovt eller ganska slät – det är en smaksak egentligen – härhemma föredrar vi lite grövre soppa, ibland serverar jag soppan som den är utan att processa den vidare.
Späd soppan med så mycket vatten som passar dig – 1,1 liter vatten kan vara bra – du kan sedan späda soppan med matlagningsgrädde eller cremefraiche om du önskar det.
Du kan också ha 1 – 2 lagerblad och tillsätta det när soppan börjar koka upp – men glöm inte att ta bort det innan du mixar soppan!
Som topping kan man använda sig av hackad persilja, grovrivna morötter eller en blandning av 2 msk yoghurt, 2 msk majonnäs, 1 tsk salt och 2 – 3 pressade vitlöksklyftor som jag klickar i. Krutonger passar bra också.

Vill du ha det som huvudrätt kan du servera goda smörgåsar till. Låt fantasin flöda. 

4 – 6 portioner.

0,5 tsk sambal oelek

1 – 2 msk olja

Garnering

0,5 gul lök

Hackad persilja

1 stor eller 2 mindre morötter

Grovrivna morötter

1 stjälk selleri

Eller en blandning av

1,25 dl skalad råg

2 msk majonnäs

0.5 msk gurkmeja

2 msk yoghurt

2 krm svartpeppar

1 tsk salt

1 rejäl tsk salt

2 . 3 st pressas vitlök

3 msk fond eller buljong

Att späda med

1,1 liter vatten

Vatten, Cremefraiche

2 msk tomatpuré

eller Matlagningsgrädde,

2 msk pressad citron

Annat man kan ha i

0,5 tsk mald kummin

Lagerblad

Metod:

  1. 1.    Skala och hacka löken i tärningar, tvätta, skala och tärna morötterna, tvätta och tärna en stjälkselleri. Mät upp alla andra ingredienser och sätt åt sidan.

    2.    Värm upp en rymlig kastrull och tillsätt 1 – 2 msk olja. När det är riktigt varmt (130° (C)) tillsätter du lök, morötter och stjälksellerin. Stek det under mrörning
    1 – 2 minuter.

    3.    Tillsätt sedan 1,25 dl skalad råg, 0,5 msk gurkmeja, en rejäl tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rör om och stek blandningen under 2 minuter.

    4.    Tillsätt 3 msk koncentrerad fond eller buljong. Om du använder buljong istället för fond behöver du kolla hur många du behöver för mängden vätska. Använd den fond eller buljong som du gillar.

    5.    Tillsätt 7,5 dl vattnet och 2 msk tomatpuré. Rör om och låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt soppan sjuda under lock 1 timme. Rör om någon gång under tiden så att det inte bränns vid.

    6.    Efter en timme kan du mixa soppan. Använd mixerstav eller matberedare. Mixa det grovt eller slät efter dina behov. Ibland serverar jag soppan som den är utan att mixa det.

    7.    Tillsätt även 2 msk pressad citron.

    8.    För tunnare konsistens kan du späda soppan med vatten, cremefraiche eller lite matlagningsgrädde.

    Garnera med hackad persilja eller andra örter som du gillar. Ibland garnerar jag soppan med långa strimlor av morötter – det ger soppan lite härlig krispighet. Ja - man får låta fantasin flöda!

    Det är helt enkelt Gudagott!

    Noshe Jan!

Så här ser skalad råg ut. Finns i välsorterade invandrarbutiker




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar