English translation and video
Skalad rågsoppa är en smakrik och snabb persisk vegetarisk
soppa. Skalad råg är billigt (500 g under 20 kr) och har lång hållbarhet,
därför passar den extra bra att ha som bas i hemmet. Dessutom mättar den många!
Nästan i alla iranska hem börjar man måltiden med en soppa
under vinterhalvåret – men jag tycker om soppor och serverar det gärna som lätt
lunch eller ibland som huvudrätt även under sommarhalvåret.
Soppan är ganska mild – vill man ha lite mer ”hetta” kan man
tillsätta lite sambal oelek t ex. Viktigast är att smaka av hela tiden och
tillsätta det man tycker om.
Man har valmöjligheten att mixa soppan lite grovt eller ganska slät – det är en
smaksak egentligen – härhemma föredrar vi lite grövre soppa, ibland serverar
jag soppan som den är utan att processa den vidare.
Späd soppan med så mycket vatten som passar dig – 1,1 liter vatten kan vara bra
– du kan sedan späda soppan med matlagningsgrädde eller cremefraiche om du
önskar det.
Du kan också ha 1 – 2 lagerblad och tillsätta det när soppan börjar koka upp –
men glöm inte att ta bort det innan du mixar soppan!
Som topping kan man använda sig av hackad persilja, grovrivna morötter eller en
blandning av 2 msk yoghurt, 2 msk majonnäs, 1 tsk salt och 2 – 3 pressade vitlöksklyftor
som jag klickar i. Krutonger passar bra också.
Vill du ha det som huvudrätt kan du servera goda smörgåsar
till. Låt fantasin flöda.
4 – 6 portioner.
|
0,5 tsk
sambal oelek |
1 – 2 msk
olja |
Garnering |
0,5 gul lök |
Hackad
persilja |
1 stor eller
2 mindre morötter |
Grovrivna
morötter |
1 stjälk
selleri |
Eller en
blandning av |
1,25 dl
skalad råg |
2 msk
majonnäs |
0.5 msk
gurkmeja |
2 msk yoghurt |
2 krm
svartpeppar |
1 tsk salt |
1 rejäl tsk
salt |
2 . 3 st
pressas vitlök |
3 msk fond
eller buljong |
Att späda
med |
1,1 liter
vatten |
Vatten, Cremefraiche
|
2 msk
tomatpuré |
eller Matlagningsgrädde, |
2 msk pressad
citron |
Annat man
kan ha i |
0,5 tsk mald
kummin |
Lagerblad |
Metod:
1. Skala och hacka löken i tärningar, tvätta, skala och tärna morötterna, tvätta och tärna en stjälkselleri. Mät upp alla andra ingredienser och sätt åt sidan.
2. Värm upp en rymlig kastrull och tillsätt 1 – 2 msk olja. När det är riktigt varmt (130° (C)) tillsätter du lök, morötter och stjälksellerin. Stek det under mrörning
1 – 2 minuter.3. Tillsätt sedan 1,25 dl skalad råg, 0,5 msk gurkmeja, en rejäl tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rör om och stek blandningen under 2 minuter.
4. Tillsätt 3 msk koncentrerad fond eller buljong. Om du använder buljong istället för fond behöver du kolla hur många du behöver för mängden vätska. Använd den fond eller buljong som du gillar.
5. Tillsätt 7,5 dl vattnet och 2 msk tomatpuré. Rör om och låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt soppan sjuda under lock 1 timme. Rör om någon gång under tiden så att det inte bränns vid.
6. Efter en timme kan du mixa soppan. Använd mixerstav eller matberedare. Mixa det grovt eller slät efter dina behov. Ibland serverar jag soppan som den är utan att mixa det.
7. Tillsätt även 2 msk pressad citron.
8. För tunnare konsistens kan du späda soppan med vatten, cremefraiche eller lite matlagningsgrädde.
Garnera med hackad persilja eller andra örter som du gillar. Ibland garnerar jag soppan med långa strimlor av morötter – det ger soppan lite härlig krispighet. Ja - man får låta fantasin flöda!
Det är helt enkelt Gudagott!
Noshe Jan!
Så här ser skalad råg ut. Finns i välsorterade invandrarbutiker |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar