måndag 3 april 2017

Khoresthe Bademjan (Aubergingryta) - Eggplant stew



Längst fram Tah-dig, underbar krispig riskaka som bildas i botten på kastrullen.
In the front Tah-dig, wonderful crispy rice that literally means the bottom of the saucepan.

Aubergingryta var den andra persiska maträtten jag lärde mig laga. Du kan göra det helt vegetarisk genom att avstå från att ha kött i grytan. Efter att galna kosjukan drabbade Europa undviker jag att använda rött kött. Du kan självklart välja grytbitar av nött eller kalv till detta – jag föredrar dock kalkonkött. Tekniken nedan att salta auberginerna rejält före stekning har till syfte att använda minimalt med fett. I Iran brukade man använda rätt mycket olja för att steka auberginerna - här har jag utvecklat tekniken till att pensla auberginerna och laga det i ugnen istället. Vi använder aldrig aubergin med skal på!
Jag återkommer om hur man kan laga ris på persiskt vis - längst fram i bilden ser du det krispiga riset som alla slås om i Iranska familjer, otroligt gott. 

4 Portioner
2 stora lökar välhackade (350 gram färdighackat lök)
1/2 dl olja för stekning av lökhacket
4 Auberginer
1/2 dl salt för auberginerna
1/2 dl olja för pensling av auberginerna.

Gula linser 100 gram eller 1 dl
4 st limo omani (torkade lime)
500 gram kött i små bitar
9 dl vatten (tillsätts vartefter)
2 tsk salt

3 rejäla matskedar tomatpuré
2 citroner (juice från dessa ca 1 1/2 dl)

  1. Börja med att skala auberginerna salta det med minst en halv dl salt. Lägg det i ett durkslag med en skål under och låt det rinna av under ca 15–20 minuter. Värm ugnen till 250 grader under tiden.
  2. Hacka löken fint. 
  3. Tvätta linserna och låt det ligga i ljummet vatten.
  4. Skär köttet i små bitar och stek det hastigt på hög värme till dess att de har fått bra stekyta. Använder du vegetarisk eller vegansk alternativ så är det troligt att du får vänta med att lägga i falska "köttet" mot slutet eller får servera det bredvid.
  5. När vattnet har runnit av auberginerna lägger du dessa på en plåt – penslar med olja och har det i ugnen ca 25 minuter. Vänd efter att halva tiden har gått.
  6. Stek löken i 1/2 dl olja, efter att löken har fått lite färg tillsätter du köttet, torkade limen och linserna.
  7. Salta, peppra och häll på 6 dl vatten.Låt allt puttra under 20–30 minuter, till dess att linserna börjar mjukna något.Tillsätt nu tomatpurén och citronjuicen.och häll i ytterligare 3 dl vatten. Lägg auberginerna i gryta – tryck försiktigt så att de kommer under såsen.
  8. Låt det puttra på svag värme ytterligare 10 – 15 minuter så att auberginerna mjuknar och får smak av såsen. 
  9. Smaka av med mer salt och peppar om nödvändigt. Den mängd jag har angivit här bör räcka – men en del kan ju föredra mer salt och peppar
Servera basmatiris till.Noshe Jan! 

Top from left: chop the onion, wash the lentils, make holes in the dried lime, peel and cut the eggplants, salt the eggplants and let it drain for a while. Fry the onion, add the dry lime (limo omani) and the lentils. 

From left: Put the eggplant and make sure they are covered with sauce, let it simmer for a while. Put it in a serving dish, separate the eggplants - so everyone can have a piece or two. Ready dish - front: Tah-dig, the crispy rice. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar