torsdag 27 april 2017

Kofteh - (Persiska köttbullar) - (Persian meatballs)




Underbara smakrika köttbullar på persiskt vis. Här dekorerad med yoghurt, strimlor av röd paprika (inlagd) samt spädaste myntablad.
Wonderful tasty meatballs the Persian way. Here decorated with yogurt, strips of red peppers (pickled) and tiniest mint leaves.



English translation

Min systers kofteh är vida berömd. Hon har tagit receptet till en annan nivå. Det är både hälsosammare och godare helt enkelt. I Iran lagas detta på många olika sätt självklart men jag föredrar min systers kofteh. Det består av örter, ris och kött. Hon använder sig av kalkonfiléer som hon maler själv. Du kan också använda kalv, lamm eller annat kött som du gillar. Det du behöver dock se upp med är att färsen inte får vara för fett då köttbullarna spricker i spadet som det ska kokas i.

Vi gillar söt-sur mat och använder rätt mycket citron, vinäger eller andra ingredienser som kan bidra till det. I de här köttbullarna använder vi oss av torkade aprikoser och berberis för att få just den effekten. Rätten är lätt att göra och är oftast godare dagen efter, då den har mognat. I vissa regioner i Iran lagar man en stor köttbulle med ägg i, i en annan region innehåller den stora köttbullen en hel kyckling. När vi ska ha fest hos min syster brukar vi alla efterfråga persiska köttbullar, det är verkligen allas favorit. Det är otaliga bröllops bufféer som har prytts med hennes köttbullar. Just de här köttbullarna har lite större storlek än de svenska. I receptet skriver jag när det gäller vissa ingredienser att du ska ta lite i taget, det är för att lättare kunna anpassa det till din egen smak.

För 10 köttbullar (räcker till 5 personer eller 10 om du bjuder på buffé)
1/2 kg kalkonfilé som du maler själv i en matberedare. Du kan även använda kalv eller lammfärs.
1 dl berberis som tvättas grundligt och blötläggs
10 torkade aprikoser som tvättas och läggs i blöt någon timme
2 1/2 – 3 dl färdigt ris (går bra med rester)
2 1/2 dl välhackad persilja
1/2 dl torkad mynta
1/2 dl torkad basilika (man ska alltid vara försiktig med basilika – för mycket av det gör maten bitter).
1/2 dl torkad dragon
2 tsk salt
2 msk gurkmeja
2 krm vitpeppar
1 tsk ingefära (kan uteslutas)
1 tsk bikarbonat
Ev spad från kokta riset eller vanligt vatten

Såsen eller spadet som köttbullarna kokas i:
2 medelstora lökar som hackas väl
1 dl mynta
1 rejäl msk gurkmeja
1 tsk saffran
1 – 2 rejäla msk tomatpuré
1 – 2 tsk salt (ta lite i taget)
1 – 2 krm vitpeppar (ta lite i taget)
1 dl pressad citron (ta lite i taget)
Spad från aprikoserna.
2 msk socker som tillsätts mot slutet.
6 dl vatten – eventuellt mer.

  1. Tvätta torkade aprikoser och blötlägg det. Låt stå ca 1 timme. Dessa ska kokas sen tills de har svält. Den här momenten kan man inte hoppa över! Om du inte blötlägger och kokar det sväller aprikoserna i köttbullarna och spräcker det. Spar spadet som det kokas i.
  2. Tvätta berberis och blötlägg även det i vatten ca 1 timme. 
  3. I en rymlig skål kombinerar du köttet, örter, kryddor, riset och bikarbonat.
  4. Bearbeta det ordentlig med händer. Det ska ha en klibbig konsistens.
  5. Om färsblandningen inte är tillräckligt klibbigt kan du tillsätta lite av risspadet eller vanligt vatten. Sätt blandningen åt sidan (helst i kylen)
  6. Hacka lök väl och stek det i en tjockbottnad kastrull till dess att löken har fått fin färg 5- 7 minuter.
  7. Häll i mynta, gurkmeja, salt och peppar, rör tillsätt nu tomatpuré och 6 dl vatten och låt allt koka upp. Sänk värmen och låt det hela sjuda 16 minuter. Under tiden kan du börja med att forma köttbullarna.  
  8. Dela färsen i 9 - 10 lika delar. 
  9. Ta upp en del och massera ordentligt, forma till en hamburgare. Lägg en aprikos och lite berberis i mitten. Lägg ihop och kläm ordentligt innan du rullar det med händerna så att varje köttbulle blir rund. Lägg köttbullen i spadet. Fortsätt så till dess att du har gjort iordning samtliga köttbullar. 
  10. Lägg i köttbullarna i spadet. Sänk värmen och låt allt sjuda under lock med en glipa under ca 30 minuter. 
  11. Om du vill ha tjockare sås (spad) kan du nu ta upp alla köttbullar och blanda i mer tomatpuré, pressade citronen och sockret. Om spadet är för tjock häller du i lite av aprikosspadet. Smaka av och korrigera kryddningen. Lägg tillbaka köttbullarna och låt allt koka upp under ca 5–10 minuter. Ta bort från spisen och låt det hela svalna. Förvara i kylen till dess du vill servera.
Värm upp, dekorera – servera gärna persisk sabzi-khordan (fat med örter som jag har bloggat om tidigare), feta ost, och bröd till.

Noshe Jan! 

Top left: let the apricots soak in water. Top right: wah and let the barberries soak in water.
Below: Boil the apricots in water until they have swollen. 

Top left: fry the onion until they all have a nice color. Top right: Put all the seasoning and herbs and tomato past.
Below: Pour over the water, let simmer and then form the meatballs. 

Let it boil/simmer for 30 minutes, take away the meatballs and correct seasoning of the broth with lemon juice, sugar and maybe a little more water and tomato paste. Put back the meatballs. Let simmer 5 - 10 more minutes. Let it cool - it tastes better the day after they are made. 







2 kommentarer:

  1. Tipsade en god vän om Din blogg och idag lördag har Du hos henne fått 9 gillanden - inte illa!

    SvaraRadera