fredag 28 april 2017

Vitlök inlagd - Torshi Sir - Pickled garlic



Otroligt lätt att göra, tar 5 minuter knappt! Värt att prova.
Incredibly easy to make, takes 5 minutes barely! Worth trying.
Hur svårt det än är att föreställa sig att sommaren är snart här så är det ett faktum. Våren låter vänta på sig men, snart är det ändå sommar. På sommaren passar jag på och gör några inläggningar. En sådan inläggning är vitlök. Det finns självklart otaliga recept på detta men jag gör det på Persiskt vis, enkel, gott och dessutom otroligt nyttigt.
Egentligen kan man göra det när som helst men jag gör det oftast på sommaren när det är något billigare att handla grönsaker, lök mm.
I Persiska hem använder man rätt mycket vinäger (både rött och vitt) därför köper vi stora dunkar med vinäger och inte småflaskor. Om du kollar märker du att priset på vinäger är betydligt lägre i invandrarbutiker än de stora matkedjorna.
Vitlöken har många fantastiska egenskaper, man kan egentligen skriva sida upp och sida ner om det. I Iran lägger man in några burkar vitlök varje år – det sägs att 7 år gammal inlagd vitlök är rena dundermedicinen. I helgen var vi bjudna hos några vänner och blev bjudna på flera underbara rätter. Som tillbehör fanns självklart 7 år gammal inlagd vitlök (se bild). Det var svart men ack så gott.

Vitlökens egenskaper

Det är självklart en smaksak hur man vill lägga in vitlök men här får du ett enkelt recept som du sedan kan variera själv.
  1. Ta bort yttersta skalet på vitlöken 
  2. Lägg alla klyftor i en burk
  3. Häll över vit- eller rödvinsvinäger så att det täcker vitlöken.
  4. Låt det stå och mogna.
Behöver ej stå i kylen.

Variationer: en del blandar i två msk med honung i burken tillsammans med timjan och 2 tsk salt samt att man tar någon dl balsamvinäger.
Andra lägger i lagerblad, pepparkorn (olika färger) och salt.
Som sagt – ta det du har och tycker om – det blir bra!

Noshe Jan! 

Så här kommer det att se ut efter 7 år. Rena delikatessen! Värt att vänta på.
This is how the garlic pickle will look like after 7 years. Pure delicacy! Worth waiting for. 

Ta bort övre skalet - dock inte allt!
Remove the outer skin - but not all!

Lägg allt i en burk, häll på vinäger och låt stå mörkt.
 Put everything in a jar, pour on vinegar and let stand dark.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar