måndag 15 maj 2017

Borani-e Esfenaj (Spenatdipp med yoghurt)


Låt fantasin flöda när du dekorerar. Antingen gör du individuella tallrikar till dina gäster eller så lägger du upp på allt på ett fat.
Let the imagination flow when you decorate. Either you make individual plates for your guests or you put everything in one dish.
English translation 


Spenaten har använts i det persiska köket i flera tusen år och tillhör favoriterna. Den här varianten av spenaten används som tillbehör på buffé eller som förrätt. Utmärkt vegetarisk alternativ.
På sommaren är detta också ett "nästan" måste när vi bjuder på mat. Det är spenat blandad med yoghurt, lök och kryddor. Gott som tillbehör till grillat eller som förrätt. Då vi blandar spenaten med yoghurt ska det inte vara varmt. Servera det rumstempererad med bröd och färska örter. 

För 4 personer som förrätt eller fler om det bjuds på buffét


6 dl färsk spenat eller 3 dl frysta helbladig spenat
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta (pressad)
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm saffran som löses i 1 msk varmt vatten (används till dekoration)
Olja till stekning
2 – 21/2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  1. Tvätta och torka spenaten väl. 
  2. Skala och hacka löken väl.
  3. Stek löken till dess att det har fått en fin färg, tillsätt pressad vitlök.
  4. Häll över spenaten och stek det i ca 5 – 7 minuter (om du använder färsk spenat) Använder du frysta spenatblad steker du till dess att all vätska har kokat in. 
  5. Tillsätt kryddorna – blanda väl. Låt svalna.
  6. När spenat blandningen har svalnat tillsätter du yoghurten och smakar av – korrigera kryddningen.
  7. Dekorera efter behag och servera med persiskt bröd, feta ost och färska örter (Sabzi Khordan).  
Noshe Jan! 
Top - this is how it looks like before adding the yogurt. You can also put everything in one dish! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar