tisdag 16 maj 2017

Eshkeneh (Persisk löksoppa) - Persian Onion Soup


God soppa med historia! God och mättande!
Wonderful soup with history! Comforting and satisfying! 
English translation 

Alla jag känner brukar lovsjunga fransk löksoppa, det är min förhoppning att du är nyfiken och lagar den här persiska löksoppan också!
Vi är verkligen stolta över vår 2000 åriga recept, det är samma rätt som användes för att mätta persiska fotsoldaters fälttåg under kung Arsakes, (källa:The Legendary cuisine of Persia, Margaret Shaida, 1992). Senare under 1900 talet kom rätten att få hög status bland de mer välbärgade och serverades före huvudrätten. I receptet ingår potatis som ska skäras i små bitar (helst mandelpotatis) men vill du ha en lättare lunch eller förrätt kan du utesluta det, likaså kan du utesluta ägget om du vill ha en helvegan rätt.
Att laga soppa eller Ash som det också heter på farsi har en central roll i det persiska köket; så pass att en kock kallas för ASHPAZ (alltså den som kan laga ash (soppa)). Soppan är populär i hela Iran men sägs ha sitt ursprung i Khorasan provinsen som är en av 31 provinser i Iran.

2 portioner
2 gula lökar som strimlas eller hackas
1 stor potatis, mandelpotatis eller en fast sort (skalas och skärs i små bitar)
Olja för stekning utblandat med lite smör
1 msk vetemjöl
1 – 2 msk torkad mynta eller lika mycket färsk mynta som hackas väl
1 – 2 tsk torkade blad från bockhornsklöver
1 msk gurkmeja
8 1/2 dl vatten. Ta inte allt vatten på en gång! Tillsätt vartefter.
6 msk (1 dl) pressad lime- eller citronjuice. Ta lite i taget och smaka av.
2 tsk salt
1 – 2 krm svartpeppar
En näve valnötter som hackas grovt (kan uteslutas)
2 st. ägg (vispas) Kan uteslutas för den som är vegan.

  1. Skala och strimla löken. 
  2. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
  3. Mät upp alla ingredienser så att du inte glömmer något.
  4. Grovhacka valnötterna. (Kan uteslutas). Jag gillar det eftersom det ger en viss knaprighet till soppan.
  5. Hetta upp lite olja utblandat med lite smör och stek löken i ca 10 – 15 minuter. 
  6. Häll över kryddor, pressad lime- eller citronjuice samt mjöl. Rör runt så att allt blandas väl. Tillsätt vatten och låt allt koka på svag värme i 10 – 15 minuter. Kolla det ibland, rör om och häll på mer vatten om det behövs.
  7. Tillsätt valnötter och potatisbitar och låt allt koka ytterligare 30 minuter. 
  8. Vispa upp äggen och häll över i soppan och fortsätt vispa till dess att det har kokat in.
  9. Smaka av och korrigera kryddningen.

Servera med persiskt tunnbröd och Sabzi-Khordan (färska örter). Har du iranska gäster är det bra om du har lite mer pressad citron på sidan om!

För en helvegan variant kan du utesluta ägget. Jag blandar i valnötter också som inte syns på bilden. Är vår kära svärdotter här blir det utan valnötter då hon är allergisk mot det!
For a vegan, you can exclude the egg. I mix in walnuts too, which are not visible in the picture. If our dear daughter in law is visiting I avoid using nuts since she is allergic. 

Noshe Jan!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar