fredag 26 maj 2017

Khoreshte Geimeh (köttgryta med potatis) (Meat stew with potatoes)


Mycket populär maträtt hemma hos oss!
This dish is very popular in our household!

Har inte bloggat på ett tag då jag har varit upptagen med andra uppdrag. Nu är det helg och huset kommer att bli fullt med barn och goda vänner, det är verkligen kul att planera för dessa dagar. Bestämde mig för att laga den här rätten då jag vet att alla kommer att tycka om det. Potatisen strimlas och friteras och används som dekoration samtidigt som det ger grytan speciell ”knaprighet”. Det finns självklart varianter på den här rätten, vissa har torkade apelsinskal i men jag har valt bort det i den här grytan. Vi använder inte chili i Iran men om du vill ge lite extra "sting" till grytan kan du ta 1 tsk Sambal Oelek. Vill man göra sig till kan man tvätta några små tomater och lägga i grytan mot slutet.

6 portioner
2 gula lökar, hackas
Olja för stekning
900 gram lamm, kalv eller nötkött som skärs i små bitar
3 rejäla matskedar tomatpuré. 
Ta mer om du vill ha tjockare sås. 
1 dl gula linser (2 dl om du gillar det)
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1/2 – 1 dl pressad citron (ta inte allt med en gång, häll, smaka av, ta mer vid behov)
1 msk gurkmeja
6 stycken torkade persiska lime (gör alltid hål på dessa innan du lägger det i grytan)
1 msk torkad persisk lime i pulverform
3 potatisar
1 tsk Sambal Oelek (tillhör inte originalrecept och kan därmed uteslutas)
8 - 10 småtomater som inte heller tillhör orginalrecept men kan vara snyggt!
Vatten (i omgångar)

  1. Skala och skär potatisen i smala strimlor, lägg det i saltvatten under tiden du gör annat.
  2. Skala och hacka löken och lägg det åt sidan.
  3. Skär bort fett från köttet och skär det i små bitar, ungefär som en 10 krona. Lägg det åt sidan (helst i kylen)
  4. Tvätta linserna och låt det ligga i vatten med lite salt i under tiden du gör annat.
  5. Häll lite olja i en tjockbottnad kastrull stek löken till dess att de är genomskinliga (det ska inte få färg). 
  6. Tillsätt köttet och stek en kort stund (5 – 6 minuter). 
  7. Krydda, och lägg i torkade limen som du har gjort hål i.
  8. Häll i linserna och häll så mycket vatten att det täcker innehållet i kastrullen.
  9. Låt koka till dess att köttet är mört (tiden är beroende av köttet och storleken på bitarna) i regel minst 30 minuter, är du osäker kan du ta upp en köttbit och kolla om det är mört.
  10. Tillsätt tomatpurén. 
  11. Låt allt koka ca 15 -20 minuter till. 
  12. Det viktiga är nu att kolla vattenmängden – du bestämmer hur tjock du vill ha såsen! Det tjocknar vartefter, häll på mer vatten vid behov.
  13. Kontrollera att linserna är genomkokta.
  14. Häll över pressade citron och smaka av – justera kryddningen. Håll grytan varm.
  15. Slå av potatisvattnet och låt det rinna av ordentligt. Fritera potatisarna.
  16. Häll grytan i lämplig skål och dekorera med potatisarna.

Servera med persisk ris, Sabzi Khordan och yoghurt!


Noshe Jan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar