lördag 27 maj 2017

Kofteh-Kari - (Curryköttbullar)



English translation and video

Persiska curryköttbullar är världens godaste köttbullar. Du kommer inte laga det på något annat sätt.
 
Jag älskar ”svenska” köttbullar men tröttnar på det ibland, då blir det persiska köttbullar av olika slag. Igår bjöd jag på curryköttbullar, det var flera som åt det för första gången, de blev stormförtjusta. Du kan göra det stark eller mild, det väljer du själv. Köttbullarna är också lätta att göra. Ta fram alla ingredienser så går det fort.

I Iran kallar man de här köttbullarna för kofte kari (Curryköttbullar) och de är verkligen supergoda, man kan ha ris, pasta eller potatismos till. I vårt hem äter vi det mest med ris. Väldigt bra bjudmat eftersom jag kan lova dig att det  inte 
är många som har ätit det här! Dessutom kan man förbereda det långt i förväg. Den här satsen ger ca 40 köttbullar och 1 liter sås - så det lär räcka till minst 6 personer. 

I receptet står det färs dvs. att du kan välja nöt, lamm, kalv eller kalkonfärs. Du behöver också hackad persilja - om du inte har färsk persilja hemma kan du med fördel ta torkad persilja men då behöver du inte lika mycket! Enligt Santa Maria är torkade örter starkare än färska.  En gyllene regel är att 1 tsk torkad,  örtkrydda motsvarar 1 dl färsk, hackad ört. Alltså behöver du använda 2 tsk eller 1 msk torkad persilja. 

Vill du ha lite tjockare sås kan du antingen blanda i lite mer tomatpuré (2 - 3 msk) eller blanda l1 msk majsstärkelse med 1 msk vatten och tillsätta det till såsen när den kokar. Reglera det på det sättet till dess du är nöjd med konsistensen.
En annan sak man kan göra är att skala tomater – tärna det och tillsätta det till såsen. De får koka med såsen så att allt får smak av varandra. Det gör man inte i Iran – men matkulturen ändras efter tycke och smak 😊

Ingredienser till 6 portioner


Till färssmeten

Till såsen

500 gram färs

1 gul lök

1 ägg

2 – 3 msk tomatpuré

0,5 gul lök

1 1/2 tsk salt

2 tsk salt

1 1/2 krm svartpeppar

2,5 krm svartpeppar

1 – 2 msk currypulver  

3 msk currypulver

1/2 – 1 dl pressad citron

2 dl hackad persilja eller 1 msk torkad

1 msk socker

Olja och smör till stekning

7 dl Vatten

 

Olja till stekningen

OBS! Ta inte all curry i såsen med en gång, ta lite i taget och smaka av så att det passar dina smaklökar, det varierar rätt mycket när det gäller smak och styrka!


Färsen

  1. Skala löken och kör det i matberedare eller en liten mixer.
  2. Tillsätt ägg och kör några varv så att allt blandas väl.
  3. Häll ägg och lökblandningen i en rymlig skål.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt till dess färsen blir "trådigt".
  5. Mät upp smeten med en msk, lägg det på smörpapper eller bakplåtspapper. 
  6. Rulla köttbullarna.
  7. Värm en stekpanna med lite olja och smör. När pannan är ca (180° (C) kan du lägga i köttbullarna och steka dessa 5–6 minuter. Förvara det i kylen under tiden som du gör iordning såsen.
Såsen:
  1. Skala och hacka löken.
  2. Stek löken i en tjockbottnad kastrull i 5 – 7 minuter-
  3. Tillsätt kryddor och tomatpuré och rör så att allt blandas väl.
  4. Tillsätt ca 7 dl vatten. Låt det koka upp och sedan sjuda ca 15 minuter, smaka av, korrigera kryddningen. Tillsätt lite pressad citron i taget!
  5. Låt såsen sjuda ytterligare 30 minuter.Allt detta kan du göra i god tid. Ca 30 minuter före serveringen kan du ta ut köttbullarna och lägga i såsen. 
  6. Låt det koka upp och sedan sjuda en stund så att köttbullarna får smak av såsen vise versa. 
 Servera persisk ris och yoghurt till. Rätten kan också serveras med pasta eller potatismos. 

Noshe Jan!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar