söndag 28 maj 2017

Palude (Persisk glass) - (Persian ice cream)



English translation

Palude – även kallad för Faloodeh är en persisk frusen efterrätt som är mycket populär över hela Iran. Jag älskade den här efterrätten när jag var barn, det var så gott och läskande att äta det när det var varmt. Det är otroligt annorlunda än västvärldens glass men har vissa likheter med sorbet. Jag vet att människor i väst reagerar när de hör att det bland annat innehåller risnudlar!  Även om Ingredienserna verkar konstigt så är smaken gudomlig, de flesta som äter Palude en gång, vill inte gå tillbaka till vanlig glass, så god är den!
Enkel att göra och går att förbereda i god tid.
Det sägs att rätten är från omkring 400 f Kr och att den uppfanns av en ren slump eller olycka! Någon spillde smakrik sirap på snön och sim sala bim en efterrätt var född! Efterrätten finns även i andra asiatiska länder med viss variation, t ex kurderna i Irak har något liknande men med något tjockare nudlar, efterrätten finns även i Malaysia, Sydafrika, Bangladesh, Indien osv.

Man kan också använda saffran för att få till den gula färgen, men jag föredrar det utan saffran.

Ingredienser:
50 gram risnudlar
150 gram socker
5 dl vatten
60 ml pressad lime
2 msk rosenvatten
Strimlade pistasch och mandel till serveringen
Körsbärssirap (kan uteslutas)
Några skop pistasch och honungsglass (kan uteslutas)

  1. Koka risnudlarna enligt paketets rekommendationer, det brukar vara 4 – 5 minuter. När nudlarna är kokta, sila bort vattnet, skär det i mindre bitar och låt det kallna i kylen medan du gör nästa steg. 
  2. Blanda socker och vatten i en kastrull och rör till dess att sockret har löst sig, koka upp och låt det kallna under 5 minuter innan du tillsätter pressad lime och rosenvatten. 
  3. Häll vätskan i istärningsform och låt det frysa minst i 2 timmar.


Alternativ 1 – utan glass
Krossa istärningarna i en blender, låt det inte tina upp. Blanda med risnudlarna och sätt det tillbaka i frysen 15 – 20 minuter eller till dess att risnudlarna är helvita.
Ta ut glassen och portionera ut i serveringsskålar. Häll lite körsbärssirap över strax före serveringen.

Alternativ 2 – med glass

Skopa pistaschh och honungsglassen (det går också bra med vanlig vaniljglass) och lägg det i botten på serveringsskålen, sedan gör du bara som ovan.

Garnering

Garnera med toppen på myntastjälk, strimlade pistasch och mandel. Du kan också garnera med en skiva lime.


Alternativ utan rosenvatten
Som en variation kan rosenvatten ersättas med apelsinblommvatten. I detta fall byt ut pressad lime för samma mängd pressad citron, för att förhöja de subtila citrusmakarna.
Noshe Jan! 
Ovanliga ingredienser för glass, men ack så gott!
Unusual ingredients for an ice cream, but so good!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar